Тернополянам пояснили, чому офіційна робота вигідніша, ніж нелегальна, особливо у карантин

Опубліковано:
16 Вересня, 2020

Зважаючи на те, що на сьогодні бачило жителів Тернопільщини працюють нелегально – в обласній службі зайнятості закликали громадян до офіційного працевлаштування і пояснили, у чому його переваги, особливо, у період карантину

«1.  Ви маємо право на зарплату, не меншу, ніж це встановлено законом. Якщо ви працюєте повний робочий час і виконуєте норми праці, то вам не можуть  платити менше розміру мінімальної зарплати (ст. 95). На важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров’я працівникам установлюється підвищена оплата праці (ст. 100).

2.   Ви маєте право на збереження зарплати під час відпусток і лікарняних. Працівники мають право на  щорічну відпустку зі збереженням заробітної плати (ст. 74). Щодо лікарняних, то  оплата перших 5 днів здійснюється працівнику за рахунок коштів роботодавця, а далі – за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. 

3.   Робітник має право на доплату за надурочні й нічні роботи і за роботу у вихідні. За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106). Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, у грошовій формі у подвійному розмірі (ст. 72). Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановленому угодами / колективними договорами, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час (ст. 108).

4.  Робітник має право на оплату в період зупинки або скорочення діяльності. Час зупинення (скорочення) діяльності не з вини працівника, зокрема на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки або встановленого працівникові розряду (окладу) (ст. 113).

5.   Ви маєте право на стягнення коштів за період затримки розрахунку або видачі трудової книжки у день звільнення. У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові коштів, підприємство має виплатити  йому середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117). У разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця, працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (ст. 235).», – розповідають фахівці обласної служби зайнятості.

Катерина Богуславська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #робота, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: