Кілька днів тому, в місті Луцьку на Волині презентували відео про відомого краєзнавця, дослідника Вальдемара Пясецького.

На відео відомий фотограф із Луцька Віктор Чухрай, знайомить глядачів із цікавими фактам з біографії дослідника, а також прогулюються Луцьком маршрутами краєзнавця Вальдемара Пясецького, людини, яка була закохана у своє місто.

Вальдемар Пясецький народився 5 січня 1934 року в місті Дубровиця на Рівненщині. Його батьки Едвард та Броніслава були родом із Підволочиська на Тернопільщині. Любов до історії та вивчення рідного краю, Вальдемару прищепила його матір та дідусь по материнській лінії. Дідусь Пясецького досліджував Підволочиськ. дід. Він навіть написав працю під назвою «Підволочиськ під поглядом історичним, економічним і тому подібне». Але роботу не завершив. Рукопис знайшли рідні, коли робили ремонт у будинку. Матір Пясецького здобувала освіту в Острозі, пізніше доля її занесла до Дубровиці.

null

Будинки Кронштейнів у Луцьку. Автор Вальдемар Пясецький.

Разом із матір’ю, Вальдемар Пясецький часто мандрував по містах та селах, вивчав пам’ятки та історію. Освіту здобував у школі в місті Володимирі-Волинському, а пізніше у Львівській політехніці.

29 червня 2020 року Вальдемар Пясецький помер. В його науковому доробку важливе місце займають книги: «Луцьк від А до Я», «Вулиці і майдани Луцька».

Сучасники називали Вальдемара Пясецького «патріархом краєзнавства», «волинським хранителем пам’яті», «академіком старого міста», «мостом пам’яті», «старожилом волинського архіву», «волинським пілігримом».

В анонсі до відео, автори проекту вказують, що «Дослідник Вальдемар Пясецький написав сотні праць про Велику Волинь, оживлені легенди Луцька і реконструкція історичної правди — те, чому він присвятив усе своє життя. Розмова спонукає дослухатися до історій, які розповідають місця, шанувати і берегти їх, адже час так швидко летить, змінюються ландшафти, забудовуються місця Сили і від пам’яті про важливе лишається лише тінь. Проект реалізується в рамках проекту «Фронтера», за підтримки Українського культурного фонду, Луцької міської ради, громадських діячів Романа Бондарука та Богдана Шиби.

Над відео працювали: авторки ідеї Анна Луцюк, Елла Яцута, Катерина Бодня, режисерка Юлія Яцун, оператори Дмитро Помяновський, Варвара Федорук, візуальні коментарі Вікторія Дикобраз.

Більше про фестиваль «Фронтера».

Тетяна Яцечко-Блаженко

Джерело фото: https://www.volart.com.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Вальдемар Пясецький, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фільм
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: