Збірка легенд стала легендарною: вийшла з друку вже вчетверте

Опубліковано:
11 Вересня, 2020

Великий успіх для того письменника, чиї твори – книги перевидають по кілька разів. Цими днями у видавництві «Терно-граф» вийшло друком вже четверте видання книги легенд «Орлине гніздо» тернопільської письменниці Неоніли Крем’янчанки (Дригуш). Унікальність книги у тому, що вона не припадає пилом на книжкових полицях – її вивчають у школах діти Кременеччини.

Вперше одна з легенд про Ірву була опублікована у щойно створеному альманасі «Курінь» (Петро Сорока, Іван Потій, Володимир Кравчук). Було це на початку далеких 90-х років. Невдовзі легенд назбиралось на добротну книгу, яка була й залишається завжди актуальною. В анотації до книги читаємо: «Збірка легенд «Орлине гніздо»  Неоніли Крем’янчанки – джерело невичерпної народної мудрості, високого духу і незнищенної моралі, у них – душа народу України. Із фольклорної спадщини ми дістаємо знання про наших предків, їхнє прагнення до волі, незалежності. Оповіді вчать нас бути патріотами України, шанобливо берегти й популяризувати пам’ятки минулого». Свою книгу пані Неоніла присвятила рідній матусі, у минулому вчительці української мови і літератури – Лілії Слідзинській, яка з раннього дитинства вчила її любити рідну землю, рідну мову, народні звичаї, історію та пісню України. Пані Неоніла недарма взяла псевдо Крем’янчанка, бо у своїх національних та патріотичних переконаннях тверда і міцна як легендарний кременецький камінь (кремінь), звідки вона родом. За фахом вчителька. Однією з перших надрукувала книгу нарисів та оповідань про боротьбу УПА на Тернопіллі (1999), яку у 2009 році перевидав Інститут Історії України НАН України в збірнику «Нескорена Кременеччина у першій половині ХХ століття (сторінки пам’яті)».

У творчому доробку Неоніли Крем’янчанки  низка безцінних книг «Було у матері три сини», поетична збірка «Зорепад любові», про Майдан і Небесну Сотню – «Рабів до раю не пускають», «Заробітчанське щастя» (про нелегку долю українки),    «Гроно калини на долоні», «Живу Тобою, Україно!» тощо. Авторка згаданих книг членкиня кількох творчих спілок – журналістів, краєзнавців, письменників, Наукового товариства ім. Шевченка.

null

Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #збірка, #книга, #Неоніла Крем’янчанка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: