Затримання в Білорусі групи російських найманців вже тривалий час залишається топ-темою для українських ЗМІ, блогерів, користувачів інтернету. Чи не висловився здається тільки ледачий.

Так, прес-секретар Держдепу США, дав коментар щодо заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що затримання в Білорусі найманців т.зв. ПВК “Вагнера” ​​було “спецоперацією України і США”. Дослівно: “Ці історії відволікають увагу від справжньої проблеми, яка полягає в тому, що Росія використовує ці сили для приховування власних наполегливих зусиль поставити уряди інших країн в незручне становище, посилити розбрат всередині країн, підтримати автократів, і в цілому сіяти хаос, щоб дати Росії можливість впливати на події глобально. Відкриті зусилля Росії позбавити народ Білорусі суверенних прав – неприйнятні “, – зазначив прес-секретар Держдепу.

СБУ і ГУР МО офіційно спростували планування такої операції, їх позицію підтвердив екс-начальник військової розвідки Василь Бурба, який після відставки не повинен відчувати симпатій до влади. Але прихильники конспірології, теорій змови і зради продовжують наполягати на своєму.

Багатьох з них можна зрозуміти, я теж пишався нашими спецслужбами за таку операцію. За час російської агресії вони дійсно вийшли на кардинально новий рівень.

Але ця операція не справа рук СБУ і ГУР МО і очевидно чому. Все вагнеровци знаходяться під контролем спецслужб РФ. Повірити в те, що жоден з них не повідомив свого куратора про отримання вигідної пропозиції в Венесуелі, неможливо. Вагнеровци, як і чекісти, колишніми не бувають. Також складно уявити, що ФСБ закрило очі на виїзд десятків бойовиків в сусідню, хай і союзну, країну.

У ЗМІ почали з’являтися документи, розшифровки переговорів, нібито отримані з достовірних джерел. Інтерв’ю в Балаклаві дав один з «організаторів» операції. Але чому такий формат? Якщо ти офіцер, і володієш доказами про державний зраді, то вийди з відкритим обличчям, вимагай відкриття кримінальної справи і передай матеріали правоохоронцям.

У парламенті, після непереконливих спроб Гео ЛЕРОС розкрутити зраду, до теми підключилася «важка артилерія» в особі Володимира Ар’єва з «ЄС». Він теж роздобув нібито «масив секретної документації» і вимагає створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді. І в цьому його можна підтримати. Якщо розслідування буде проходити професійно і без політичного піару, то все зацікавлені у встановленні офіційної істини.

Але зараз своїми публічними «викриттями» Ар’єв ллє воду на млин спецслужб країни-агресора і Кремля. Хоча не виключена й інша мета – відвернути увагу суспільства від іншої можливої ​​зради Порошенко.

Нагадаємо, що влітку була опублікована запис телефонної розмови двох чоловіків з голосами дуже схожими на п’ятого Президента України і Володимира Путіна. Дзвінок датований 30 квітня 2015 року, через два місяці після кривавих боїв за Дебальцеве. Весела і дружня тональність розмови чоловіки з голосом Петра Порошенка багатьох здивувала – дуже вона не співвідноситься з іміджем Петра Олексійовича, як патріота і борця з РФ. А при бажанні, можна побачити і реальне зрада інтересів України.

Здається, цілком очевидний привід вимагати створення ТСК – щоб поставити крапку і зняти підозри з патрона. Але Ар’єв цього чомусь не робить. Може не впевнений в результаті?

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Білорусь, #бойовик, #вагнер
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: