Глави МЗС України та Польщі спільно закликали не політизувати трагічні події минулого

Опубліковано:
8 Вересня, 2020

Міністри закордонних справ України та Польщі закликають не політизувати трагічні події спільного минулого.

Згідно із заявою МЗС України, таку позицію озвучили Дмитро Кулеба та Збігнев Рау у телефонній розмові, пише “Європейська правда”.

Заява стосується останніх подій довкола меморіальної дошки у селі Гута Пеняцька Бродівського району Львівської області. 

Нещодавно там відкрили меморіальну таблицю у пам’ять про загиблих у 1944 році мешканців села. На ній вживається фраза “бандити з Армії Крайової”. 

У зв’язку з цим посол Польщі Бартош Ціхоцький звернувся до голови Бродівської районної державної адміністрації Оксани Прокопець та висловив рішучий протест.

Глави МЗС України та Польщі у зв’язку зі встановленням дошки закликали не політизувати питання трагічних сторінок спільного історичного минулого українського і польського народів та не допустити “війни пам’ятників”.

“Міністри погодились, що нашим спільним завданням є недопущення впливу історичного минулого на добросусідський характер українсько-польських відносин та позитивну динаміку розвитку стратегічного партнерства між Україною і Польщею… Трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року – це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців, поляків та євреїв, які мешкали у цьому селі. Гута Пеняцька – це один із символів примирення між нашими народами”, – йдеться у комюніке, оприлюдненому МЗС України.

МЗС нагадують, що у 2009 році президенти України та Польщі спільно вшанували пам’ять загиблих у Гуті Пеняцькій.

“Будь-які спірні моменти слід вирішувати виключно у площині практичної співпраці та діалогу фахівців-істориків двох країн”, – додають у комюніке.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини україни
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: