В Україні виводять з обігу 25 копійок і частину банкнот: що з ними тепер робити

02.09.2020 17:39   Джерело: ТСН
Опубліковано : Новини Тернопілля

Національний банк України виводить з обігу монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені до 2003 року. Ними не можна буде розплатитися від жовтня 2020 року.

Про це сьогодні під час пресбрифінгу оголосив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Як пояснили в НБУ, це робиться заради спрощення та зручності розрахунків готівкою. 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, а їхнє вилучення не матиме впливу на інфляцію.

Водночас банкноти старого зразка, введені у обіг до 2003 року, уже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз у обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості банкнот.

Витрати держави на виготовлення, оброблення, транспортування, зберігання банкнот і монет тепер знизяться.

Що робити зі старими монетами та банкнотами

Від 1 жовтня усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки.

Старі гривні

Водночас українці зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

  • в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Що ще вилучають з обігу

Крім того, Нацбанк від 1 жовтня розпочне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року - золотистого кольору. Потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в обіг.

Проте ними можна буде розраховуватися, а обмінювати їх не треба.

У результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 номіналів до 12. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці.

Гривня, гроші, нові банкноти_5


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ТСН  

Коментарі