Ігор Гірчак став одним зі спікерів економічного форуму

Опубліковано:
28 Серпня, 2020

26 серпня у Тернополі відбувся – форум «Summer Ternopil Economic Platform». Зважаючи на обмеження та карантинні заходи, форум відбувся в онлайн форматі.

Організували форум громадські організації «Хвилі змін» та «Альянс рекламістів Тернопільщини» спільно із рекламним агентством ТОВ «Українська фабрика реклами» (м.Тернопіль) та консалтинговою компанією «Едвайс Груп» (м. Львів)

Подія цікава як для місцевого бізнесу, так і для представників міжнародних економічних організацій та установ, зарубіжних фінансових та інвестиційних компаній, що зацікавлені у реалізації бізнес-проектів на території нашого краю.

Під час «Summer Ternopil Economic Platform» обговорили питання мікро- та макроекономіки, монетарної політики та економічної ситуації в Україні та в світі в умовах, спричинених пандемією COVID-19.

Мета форуму — вивчення прикладів успішних проєктів, що реалізовані на Тернопільщині як міжнародними, так і місцевими компаніями — лідерами відповідних ринків.

Читайте також

Міжнародний економічний форум «Step2020.online» провели у Тернополі

Команда Тернопільського РВ АМУ брала активну участь у роботі форуму. Консультант з правових питань Максим Черкашин був модератором панельної дискусії на тему «Економічний розвиток громад області в умовах децентралізації». Виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, консультант з питань місцевого економічного розвитку проєкту ПУЛЬС (що реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID) Ігор Гірчак, був одним зі спікерів панельної дискусії на тему «Економічний розвиток громад області в умовах децентралізації». Ігор Гірчак розповів про здобутки децентралізаційної реформи, про те, що ж змінилось у плані економічного розвитку, наголосив на проблемах у залученні інвестицій, про дії Асоціації міст України щодо формування сприятливого законодавчого поля. Під час свого виступу експерт з питань МЕР розповів про вплив пандемії коронавірусної інфекції на економічну ситуацію України, зокрема на Тернопільщині.

Перш за все, Ігор Гірчак наголосив:

«Розвиток місцевого самоврядування, створення об’єднаних територіальних громад, передача ресурсів, повноважень на місця в рамках проведення реформи з децентралізації влади передбачає насамперед підвищення фінансової спроможності, економічної, інвестиційної привабливості територій для якісного й комфортного проживання людей на них. Об’єднані територіальні громади – це точки економічного зростання з новим якісним менеджментом і ресурсами. Лідери громад – це менеджери, які зацікавлені в залученні іноземних інвестицій, а це насамперед сплата податків, наповнення місцевих бюджетів і створення інфраструктурних проєктів.

На сьогодні питання підвищення рівня фінансової спроможності громади вирішують шляхом розвитку економіки на своїх територіях, забезпечення стратегічного управління розвитком територій, популяризації територій, сприяння залученню інвестицій, підтримки місцевого бізнесу та розвитку галузей. Кожна з громад визначає пріоритетні галузі на своїх територіях».

Велику увагу консультант з МЕР приділив проблемам, котрі є, зокрема назвав одну з найвагоміших:

«У Західних областях України, як і в цілому по країні, відчувається брак кваліфікованої робочої сили. Це стає перепоною у залученні на територію тієї чи іншої громади великого інвестора, оскільки відсутня достатня кількість кваліфікованих працівників. Тому громади мають усвідомити необхідність збереження й розвитку кадрового потенціалу як стратегічно важливого елемента для свого сталого розвитку».

Експерт дав кілька порад як вирішити проблему «кадрового голоду»:

«Важливо запровадити постійний моніторинг ринку праці, потреб і наявність спеціалістів тієї чи іншої професії. Налагодити постійну комунікацію з бізнесом в питанні наявності та потреб в робочій силі. Необхідно зав’язати тісні контакти з закладами професійної освіти в підготовці фахівців. Адже деякі ПТУ готують кадри, які не потрібні на сучасному ринку праці, а натомість є нові професії, яких немає серед переліку тих, які можна опанувати у навчальних закладах».

Виконавчий директор ТРВ АМУ озвучив ряд проблем, які можуть створити перешкоди подальшому розвитку економіки:

1. Відсутність у громад можливості повноцінно розпоряджатися землями за межами населених пунктів.

2. Законопроєкт 3801, яким пропонується встановити норму згідно якої рішення ради про виділення землі буде вважатися ухваленим, коли за нього проголосує 2/3 від загального складу ради.

3. Проблеми, пов’язані з повноваженнями ОМС в сфері містобудівної діяльності.

Під час свого виступу Ігор Гірчак підкреслив роль стратегічного планування:

«Важливо розуміти, що за обмежених публічних коштів, інструменти регіонального розвитку – такі як стратегія і план її реалізації – допомагають спрямувати ресурси на підтримку саме тієї діяльності, яка створить для цієї конкретної області додаткові податкові надходження до місцевих та обласного бюджетів. Стратегія не повинна закінчуватися набором цілей, вона обов’язково має включати План реалізації з набором конкретних технічних завдань щодо розвиткових проєктів. План реалізації має містити все це, включаючи фінансові розрахунки. Він є, по суті, інструкцією з розвитку регіону».

Наприкінці свого виступу Виконавчий директор ТРВ АМУ Ігор Гірчак привітав Тернопіль з прийдешнім святом  480-ої річниці Дня народження міста.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гірчак, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #форум
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: