«Східняк» мандрує Україною

28.08.2020 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

У тернопільському кінотеатрі «Злата», що на вулиці Івана Франка, відбувся допрем’єрний показ патріотичного фільму «Східняк» за участю знімальної групи. Вперше фільм «прозвучав» торік на Одеському Міжнародному кінофестивалі.

В основі фільму реальні історії з АТО, відтворені із щоденникових записів Андрія Іванюка з позивним «режисер». Власне саме він, після повернення з передової, стане через кілька років сценаристом і режисером згаданого фільму. Його прототипом у кінокартині став Анатолій Максим’юк, а в головній ролі бійця із позивним «Борода» – народний артист України Богдан Бенюк. Андрій Іванюк, як і Богдан Бенюк, обидва родом із Прикарпаття, але Бенюк успішно впорався із роллю донбасівця. Важко сказати, що за жанром цей фільм комедія, як дехто рекламує в мережі-Інтернет. Насправді трагедія з елементами саркастичного гумору. В основі сюжету глибокий символ – дорога, якою вирушають двоє бійців за провізією та за своїм «зниклим» командиром. Завдяки цій дорозі, глядачі мають змогу побачити прифронтовий Донбас із середини у всій «красі»: з блокпостами, селами, містечками, заправками. А ще – люди. Хтось за час війни пристосувався жити так, як диктують обставини: і вашим, і нашим. Хтось деградував: яскрава мізансцена із ровесниками однокласниками, яких зустрів «Борода» в одній із забігайлівок під час цієї мандрівки. Хтось перейшов на бік сепарів…

null

Упродовж цієї небезпечної подорожі між двома бійцями постійно відбуваються практично «вибухові» діалоги-непорозуміння, чимало запитань зависають у повітрі – залишаються без відповідей. Приміром, чому так довго тягнеться війна, може, насправді, це комусь вигідно? Чому військовими ще й досі керують ті, що навіть пороху не нюхали, натомість – звичайні кар’єристи. Уважний глядач мав би помітити, що коли авто зупинялося, звідти завжди лунали сигнали українського радіо: або це були українські новини, або передачі за участю ведучої Суспільного Оксани Маловічко, або вітання з нагоди двадцять п’ятої річниці Незалежності України. Ніби незначний штрих, але дуже значимий: українські солдати поступово повертають у проросійщений Донбас Україну. Володимир Марченко – прототип Бороди в одному з діалогів намагається переконати Режисера, що це вкрай потрібно робити, бо люди почали тут нарешті змінюватися. Відтак фільм про війну, якої ми не знаємо і від якої вже нібито «втомилися».

У стрічці знялися Максим Донець, Сергій Солопай, Володимир Осадчий, Катерина Степанкова, Альбіна Сотнікова, Іван Майстренко, Олена Шляк.

Фільм створено кінокомпанією «ІнсайтМедіа» за підтримки Державного агентства з питань кіно. Участь у пресконференції перед показом фільму взяли генеральний продюсер кінокомпанії «ІнсайтМедіа» Володимир Філіппов та представники Тернопільської кінокомісії.

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі