На Тернопільщині місцеві вибори відбудуться у 55 територіальних громадах

23.08.2020 14:13   Джерело: Суспільне
Опубліковано : Новини Тернопілля

25 жовтня відбудуться вибори депутатів до міських, селищних і сільських рад 55 територіальних громад, до трьох районних рад та обласної ради Тернопільської області. Загалом, за попередніми підрахунками ОПОРИ, до їхнього складу буде обрано 1556 депутатів.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в області Ольга Галушка розповіла, що загалом у голосуванні зможуть взяти участь більше 802 тисяч громадян області.

Згідно Виборчого кодексу України число депутатів сільської, селищної, міської, районної та обласної рад визначається відповідно до числа виборців, які проживають у громаді. Так громади із населенням:

- до 10 тисяч осіб матимуть 22 депутати;

- від 10 до 30 тисяч виборців – 26 депутатів;

- якщо виборців у громаді від 30 до 50 тисяч, вони мають обрати 34 депутати;

- від 50 до 100 тисяч – 38 депутатів;

- від 100 до 250 тисяч осіб у громаді – 42 депутати.

У Тернопільській області 28 сільських та селищних громад, де проживає до 10 тисяч виборців. Їхні місцеві ради будуть включати по 22 депутати.  У 25 міських та селищних громадах регіону від 10 до 30 тисяч мешканців, які мають право голосу. Відповідно вони обиратимуть по 26 депутатів до своїх рад. Кременецька міська рада буде налічувати 34 депутати (більше 32 тисяч виборців), а Тернопільська – 42 депутати (близько 179 тисяч виборців).

Поза тим ОПОРА підрахувала кількість виборців у Тернопільській області, а також  Кременецькому, Тернопільському і Чортківському районах, у яких ЦВК призначила вибори до районних рад. Ймовірний розподіл кількості депутатів у відповідних радах наведений у таблиці:

В Тернопільській області місцеві вибори відбудуться у 55 територіальних громадах

У 27 громадах вибори депутатів відбуватимуться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками, а у решті – за мажоритарною системою відносної більшості. Лише Тернопільського міського голову обиратимуть за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості.

Вибори депутатів міських, сільських і селищних рад

У громадах, де менше 10 тисяч виборців, голосування за депутатів міських, сільських і селищних рад відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах.

Тобто в раду проходять кандидати, які в окрузі набрали більше голосів. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

У громадах, де кількість виборців від 10 тисяч осіб, вибори проводитимуться за системою пропорційного представництва за відкритими партійними виборчими списками.

За якою виборчою системою буде проходити голосування до рад ОТГ, визначатимуть на основі даних про кількість виборців станом на 1 серпня 2020 року. ОПОРА проаналізувала ці відомості та з’ясувала, що 27 громад Тернопільщини нараховує більше 10 тисяч мешканців, які мають право голосу. Серед них є 18 міських та 9 селищних ОТГ.

В Тернопільській області місцеві вибори відбудуться у 55 територіальних громадах

У 28 громадах Тернопільської області кількість виборців становить менше 10 тисяч. До них належить 7 селищних та 21 сільська ОТГ.

В Тернопільській області місцеві вибори відбудуться у 55 територіальних громадах

За підрахунками ОПОРИ на основі інформацією з сайту ЦВК, загальна чисельність виборців в Тернопільській області становить більше 802 тисяч громадян. У Кременецькому районі вона дорівнює 107 тисяч 723 особи, у Тернопільському – 438 тисяч 057 осіб та у Чортківському – 256 тисяч 366 осіб.

Вибори міського голови

Вибори міського голови в громаді, де до 75 тисяч виборців, проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості. А в громаді, де виборців 75 тисяч і більше, голову обирають за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості, тобто кандидат повинен набрати більше 50% голосів. У випадку, якщо за підсумками голосування жоден з кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, то відповідна ТВК приймає рішення про проведення повторного голосування.

У Тернопільській області міського голову обиратимуть у 18 громадах. З них лише у Тернопільській ОТГ чисельність виборців перевищує межу 75 тисяч, тут 178 тисяч 872 громадян мають право голосу.

В Тернопільській області місцеві вибори відбудуться у 55 територіальних громадах

Відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року виборчий процес розпочинається 5 вересня (за п’ятдесят днів до дня голосування).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Суспільне  

Коментарі