Тернопільські бібліотекарі беруть участь у престижному фотоконкурсі

Опубліковано:
20 Серпня, 2020

Цей неймовірний конкурс фотосвітлин 2020 «Книжкові герої серед нас», який організувала Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації, надихнув багатьох працівників сучасних книгозбірень на справжні добрі дива. А що це саме так, можна пересвідчитися, переглянувши фотографії на сторінці Тернопільської бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» у ФБ. Згадана відома бібліотека нашого краю бере участь у конкурсі. Остаточні підсумки за попередніми результатами голосування у мережі Інтернет відбудуться 15-го вересня.

«Учасниця конкурсу від нашої книгозбірні, – каже завідувачка бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Галина Компанієць, – Ірина Олійник. Працює у нас з листопада 2019 року. Образ Джейн Ейр був обраний не випадково, адже Ірина та  її родина проживають у селі Струсів, де в свій час народилася та проживала перекладачка роману англійської письменниці Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» Ольга Ситник- Сліпа. Ми щиро вдячні акторці нашого драматичного театру Ірині Складан, яка допомогла підібрати костюм з проминулої епохи».

Я пильно вдивляюся у представлену світлину, де в ролі літературної героїні Ірина Олійник:  мало сказати, що фото мене вразило, більше того – зворушило. Щось особливе є у цьому сконцентрованому погляді, ба – до кінця нерозгадане… Між тим відчут тя таке, що перед нами постала сама Джейн Ейр, яка матеріалізувалася у нашому часі, просто так завітала до бібліотеки у самому центрі міста, взяла книгу про саму себе… і в скорім часі читатиме її. А, поки що, вона розгублена і спантеличена від споглядання і занурення у наше сьогочасся.

А ось що розповідає сама Ірина-Джейн: «Мені пощастило спілкуватися із вчителькою історії Струсівської загальноосвітньої школи ім. С. Будного  Олександрою Іванівною Мороз, далекою родичкою Ольги Ситник-Сліпої ( 1894 -1976), яка була дружиною двоюрідного брата Йосифа Сліпого – Родіона. Ольга Ситник – Сліпа народилася в селі Струсів у сім’ї Й.Ситника і Т. Гарматій. Батько був співзасновником першої у Теребовлянському повіті читальні «Просвіта». Сама Ольга – внучка Василя Гарматія, який був депутатом австрійського парламенту 1848 року, закінчила початкову (польську) школу у Струсові, згодом –Тернопільську семирічку. Студіювала вчительський семінар українського педагогічного товариства ім.Т. Шевченка у Львові. І ще важлива деталь. Вона товаришувала з сином «каменяра» Петром Франком, з яким започатковували Пласт. Про щирі стосунки свідчить листування, яке збереглося у Струсівському музеї. Петро був закоханий в Ольгу. Промовистий факт. На літніх канікулах, аби побачити кохану, він організовував у Теребовлі змагання пластунів. З Теребовлянської фортеці вони долали різні перешкоди лісом аж до самого Струсова. І все це було лишень задля того, аби пригубити кілька ковтків кави з горнятка, яке «зоріло» в руках коханої. Однак  життєві стежки розійшлися. Ольга побралася з лікарем Родіоном Сліпим, який на той час навчався в Австрії. Вимушена розлука, вчителювання, захворювання на сухоти…З допомогою Родіона жінка одужує. Завдяки їхньому коханню народилося двоє донечок – Ольга та Орися.

До розмови приєднується працівниця бібліотеки Оксана Лехіцька: « Донька Ольга Сліпа була активною просвітянкою, досить успішно перекладала твори англійських класиків. У 1939 році у Львівському видавництві «Діло» вийшов перший переклад українською мовою твору Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» під назвою «Ідеалістка». Померла Ольга у 1976 р. у Мельниці-Подільській. Родіон був лікарем дивізії «Галичина». Після Другої Світової війни проживав у Німеччині. Після важкої хвороби там і помер. Похований  у місті Міттенвальт. Перед смертю він встиг написати книгу «Плекання і догляд немовлят», яку присвятив своїй дружині Ользі. Книга сприймається настільки по сучасному, що і сьогодні може стати добрим посібником для молодих мам. Цікавий факт. Коли Родіон йшов з дивізією через Карпати, він зустрівся із своєю донькою Ольгою, яка переховувалася з бандерівцями по лісах, лікувала їх. Він кликав її з собою, але вона відмовилася. Згодом була арештована органами НКДБ 14 грудня 1945 року, засуджена на 10 років ув’язнення. Після звільнення працювала медсестрою, лаборанткою у медичному та зооветеринарному інститутах Львова. Від 1989 року проживала в Струсові, зібрала матеріали для місцевого історико-краєзнавчого музею, в якому представлена експозиція про Ольгу Ситник-Сліпу. Оригінальним експонатом музею є білий светр, зв’язаний дружиною Івана Франка Ольгою, для коханої дівчини сина Петра Ольги. Також була співробітником Музею-заповідника Й.Сліпого в селі Заздрість.

У 1992 році українські журналісти відвідали музей сестер Бронте в Англії, але були здивовані, що в експозиції немає українського перекладу. Згодом в Києві вийшла стаття під назвою «А синьо-жовтого прапорця немає». Про цей сумний факт прочитав професор медицини Львівського університету Степан Ярема, який особисто був знайомий з Ольгою Ситник. Він передав переклад твору «Джейн Ейр» та прапорець України в музей сестер Бронте львівськими медиками. Відповідь не забарилася. Доньці Ольги Сліпої, колишній репресованій лікарці УПА Ользі Ситник, невдовзі прийшла бандероль із подякою від Міністерства культури Великобританії за вшанування письменників Англії. В бандерольці Ольга отримала брошурку-екскурсію, де були світлини замку, в якому знаходиться музей та експозиції з перекладом роману українською мовою і з прапорцем України.

Крім твору Шарлотти Бронте «Джейн Ейр», Ольга переклала інші твори американських та англійських письменників, а саме: «Алясканець» Д.Кервуда (опублікована у Тернополі у 2001 році під назвою «Таємниця Марії Стендіш»), повісті Д.Стреттон – Портер «Рябий», «Дівчина з Лемберлосту» та інші.

До слова, про сам роман, який обрали для конкурсу тернопільські бібліотекарі Ірина Олійник, Оксана Лехіцька, Уляна Баран, Галина Компанієць. Вперше він побачив світ 173 роки тому, але піднята у ньому тема актуальна і зараз. Сьогодні роман «Джейн Ейр» посідає почесне 10 місце із 200 інших книг за версією BBC і  був екранізований 10 разів. Це хвилююча історія дівчинки сироти, її тернистий життєвий шлях, про її становлення, мужність, силу волі, кохання.

Цими днями конкурсне фото тернопільських бібліотекарів (авторка Галина Компанієць), виставлене і доступне для всіх на сторінці МС УБА у Facebook, де й відбувається відкрите голосування. Переможцями стануть три світлини, їхні автори отримають цінні призи від МС УБА. 12 фотографій адміністрація молодіжної секції відбере для створення календаря.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Галина Компанієць

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #книга, #конкурс, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: