Мешканець Тернопільщини зібрав інтерактивний музей музичних інструментів

Опубліковано:
20 Серпня, 2020

Єдиний на Тернопільщині інтерактивний музей музичних інструментів діє у селі Ішків Козівського району. Його створив музикант Петро Катола. Чоловік каже, зібрав інструменти з усіх континентів. На сьогодні у музеї більше 200 експонатів. Серед них – клавесин, арфа, тампура.

Інтерактивний музей музичних інструментів зібрав мешканець ТернопільщиниТампура – індійський інструмент

Серед експонатів тампура – індійський інструмент. Катола розповів, що знайшов цей інструмент через інтернет:

“В Індії взагалі дуже цікава ситуація з інструментами: там є 8 музичних інструментів, які вважаються священними. То це один із цих священних інструментів”.

Інтерактивний музей музичних інструментів зібрав мешканець ТернопільщиниЧеський рояль, якому 150 років

Серед останніх експонатів – чеський рояль, якому 150 років. Катола каже, до музею його передав благодійник:

“Про такий інструмент ми навіть не мріяли, тому що це великий і дорогий інструмент. Так сталося, що навесні зателефонував один незнайомий чоловік і запитав, чи нам не потрібно рояль. Спочатку ми сприйняли це за жарт, тому що нечасто хтось дарує вам рояль”.

Музей має дві зали. В одній зібрані духові, струнні та ударні інструменти. В іншій – клавішні. Серед них – клавесин. Інструмент був поширений у Європі у 16-18 століттях. В області таких залишилося два.

Інтерактивний музей музичних інструментів зібрав мешканець ТернопільщиниКлавесин

“Цей експонат дуже схожий на фортепіано, але звук зовсім інший і спосіб видобування звуку зовсім інший. Оскільки на ньому не одне століття грали в Європі, то викликає інтерес в людей”, – розповів Катола.

Катола змайстрував сам музичний інструмент з водопровідних труб.

“Інструмент дуже експериментальний, ми його зробили, щоб дітям показати, що будь-яка труба може звучати. Цей інструмент став дуже популярним. І всі, хто приходять, хочуть почути, як він звучить, хоча тут ніякої хитрості немає”, –повідомив Катола.

Інтерактивний музей музичних інструментів зібрав мешканець ТернопільщиниМузичний інструмент з водопровідних труб

Особливість музею “Камертон” в тому, що він інтерактивний. Rожен з відвідувачів може спробувати зіграти на будь-якому інструменті.

“У більшості людей такий страх, що зараз якщо діти почнуть грати на інструментах, то обов’язково щось поламають, але в нас за років 7-8 якусь там струну порвали – максимум. Насправді, діти розуміють, що це інструмент. І хоч деколи приїжджають близько 40 дітей і всі накидаються, бо хочуть пограти. Здається, що зараз з інструментів будуть дрова, але ні”, – каже засновник музею.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #інструмент, #Катола, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: