Що не так з партією «Порядок. Відповідальність. Справедливість»?

Опубліковано:
19 Серпня, 2020

«Вперше тернополяни об’єдналися у нову партію та відкрито заявили про підтримку міського голови Тернополя Сергія Надала». Під такими заголовками розійшлися матеріали про партію «Порядок. Відповідальність. Справедливість» (скорочено ПВС), яку днями презентували у Тернополі.

До партії увійшли люди, які і раніше не приховували симпатії та підтримки міського голови Тернополя. Дехто з них був пов’язаний з мером давніми робочими стосунками. Приміром, Олександр Смик близько десяти років був очільником управління культури та мистецтв Тернопільської міської ради. У червні 2020 року він завершив кар’єру чиновника. Мабуть, щоб сповна присвятити себе партійній розбудові.

«Партія на честь книжки»

А будувати є що, адже партія виринула на поверхню тернопільського політикуму лише кілька тижнів тому, а до місцевих виборів залишається менше трьох місяців.

Тернопільські журналісти вже зауважили дивну співзвучність назви партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» та книжки Сергій Надала, яку він видав у 2010 році. Книжка називалася «Справедливість . Відповідальність. Порядок» і була викладом його бачення проблем міста і шляхів їх вирішення, фактично — публіцистичною формою програми кандидата в мери. Цікаво, що презентацію книжки Надала у 2010 році у приміщенні тернопільської “Просвіти” проводив Олександр Смик.

Мало хто повірить у звичайне співпадіння. Очевидно, що ідея партії на місцеві вибори у Смика визрівала давно. І такою назвою він вирішив максимально зафіксувати за партією статус абсолютно пронадалівської сили. Не викликає сумнівів також те, що Сергій Надал був від початку в курсі намірів Олександра Смика – зібрати команду близьких до мера людей. Надал як ніхто добре розуміє всі місцеві політичні процеси. Йому набагато зручніше мати справу з готовими професіоналами — а Смик зібрав під своє крило у першу чергу комунальників — аніж з “космонавтами”, які зазвичай проходять в міську раду під розкрученими парламентськими брендами, але не мають ані зеленого поняття про справи міста.

Партію перереєстрували

Ідея Смика не нова. Зазвичай подібним шляхом йдуть команди сильних міських голів, забезпечуючи для них максимально можливу кількість депутатських мандатів. Часто мер міста є представником певної політичної сили, а господарники, комунальники, місцеві виробники, які далекі від політичних справ, йдуть паралельною колоною під зовсім нерозкрученою партійною назвою. Вони розраховують на особистий авторитет серед виборців, які хочуть бачити у місцевих радах передусім господарників а не політиків. Подібне ми вже бачили у Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі, Чернігові, Житомирі, Рівному, інших містах.

Як правило для цього брали неактивну партію, заводили туди своїх людей, перейменовували. Адже для виборчих процедур потрібно, щоб партія мала кілька років від моменту заснування. Чимало українських партій завмирають на старті, не змігши пробитись у каламутній воді вітчизняної політики. У випадку з партією Смика попередня назва партії була “Новий час”, а до того назва і керівництво змінювались не раз протягом років. Лише з новою назвою і новою командою, партія «Порядок. Відповідальність. Справедливість» наповнилась активним життям. Вона навіть заявила про амбіції на обласні вибори. Ходять чутки, що партія також збирається позмагатись за крісла міських голів у кількох містах Тернопільщини.

А як же інші партії?

Що не так з партією «Порядок. Відповідальність. Справедливість»? Сьогодні її ненавидить весь традиційний тернопільський політикум. Презентація ПВС суттєво змінила розклад сил напередодні виборів. Вже зараз очевидно, що разом зі “Свободою” ці дві партії мають шанс на лідерські позиції та отримати найбільше депутатів. Очевидно, що коаліція цих партій стане основою роботи Надала під час його третьої каденції мера. З позицій сьогоднішнього дня ПВС і “Свобода” — це перша ліга політичного чемпіонату сезону 2020 року в Тернополі.

У другу лігу перемістились парламентські партії, які на слуху через медіа ресурс центральних телеканалів. Проте, як конвертується загальноукраїнська відомість у голоси тернополян — це непросте питання. Виглядає так, що партії “Батьківщина”, “Слуга народу”, “ЄС” і “Голос” мають шанс отримати по декілька депутатських місць у Тернополі.

Третя ліга — це маргінальні політичні проекти, які останніми днями включились у надзвичайно дорогу і виснажливу біг-бордову боротьбу. Вже зараз на щити повилізали партії “Майбутнє”, “Хвиля”, “Варта”, “Сила людей”, “Галицька партія”. Чи зможуть вони переконати тернопільських виборців у власній цінності — час покаже.

І наостанок. Не виключено, що «Порядок. Відповідальність. Справедливість» – це не єдина партія, яка підтримає мера на цих виборах. Багато хто хотів би підтягти власний рейтинг за рахунок безпрецедентної популярності мера Тернополя. Але, очевидно, лише партіям «Порядок. Відповідальність. Справедливість» та ВО “Свобода” Сергій Надал делегував основний ресурс — людей зі своєї команди.

Сергій Сліпий

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вибори 2020, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #олександр смик, #сергій надал, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: