Онлайн-зустріч з поезією в  Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці

Опубліковано:
18 Серпня, 2020

 

12 серпня 2020 року  в головній книгозбірні області в рамках циклу онлайн-зустрічей з митцями нашого краю та України відбулася  відеозустріч з   поетом,  офіцером Збройних сил України, учасником ООС, викладачем Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, підполковником  Володимиром Тимчуком. Модерували захід освітянка, керівник національно-патріотичного клубу “Тризубець”  Струсівської обласної санаторної школи-інтернат Оксана Бурега та військовий кореспондент, учасник АТО Ірина Скасків.

Сьомий рік в країні триває війна, військові захищають державу, українці  ведуть боротьбу на інформаційному та волонтерському фронтах, а поети та письменники  гіркі    слова  складають у зболені рядки.  Як професійний військовий та  творча особистість водночас, Володимир Тимчук не міг не сказати і своє слово про війну в літературній формі. На основі  особистих емоцій та переживань, досвіду та емоцій  інших,   значною мірою натхненний мілітарною  поезією авторів зарубіжних країн, яку він  переклав, поет написав (і продовжує писати)  багато творів. У 2016 році він став лауреатом премії імені Богдана Хмельницького за краще  висвітлення військової тематики в творах літератури та мистецтва ( збірка “Вогнити!Вижити! Перемогти!”). Цю та інші збірки (“«Г.р:а-ні»”, “Зі сходом сонця”, “Азовом…Зіскрижалені” ) автор подарував бібліотеці, і протягом відеозустрічі учасники (бібліотекарі Тернопільщини та просто поціновувачі поезії) могли послухати окремі вірші, зокрема  в  авторському прочитанні. Модератори підкреслили, що у творах  поета –  гідність та  патріотизм, героїзм та мужність,  віра в перемогу та біль від втрат . Водночас тема війни тісно переплетена з  тематикою любові. А в книзі  «Г.р:а-ні» поєдналися поезія, графіка та… музика ( композиторка Любов Лукіна написала фортепіанні та оркестрові твори на прочитання віршів (мелодекламації) підполковника, і сюди увійшли ноти цих музичних творів).

null

Фото з мережі Інтернет

Автор творить у різних жанрах та формах.  В його творчому доробку є багато філософської та інтимної лірики, є хоку , цікаві “”ме жи слів’я”. Та найважливіще те, що  слово його спонукає думати, діяти, любити, творити добро, “світло навколо себе. Україну в своєму осяганні”. Закликає до цього читачів, і сам так чинить (  зокрема, нещодавно долучився до благодійної ініціативи та надав поетичні збірки в якості  лотів на аукціон “Мистецтво заради життя”).

Багато різних цікавих та важливих думок висловив пан Володимир. На жаль, не все встигли розпитати та почути, бо захід був  обмежений в часі, але зустріч була корисною, цікавою, спілкування щирим та змістовним. На завершення  прозвучали добрі побажання та сподівання на чергову творчу розмову.

Відеозапис зустрічі можна переглянути на ютуб-каналі Тернопільської ОУНБ та книжковій платформі «Прочитай. Книгозбірня» у соцмережі «Фейсбук».

Вікторія Дайвер

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бібліотека, #зустріч, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: