Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Мандрівка теребовлянських активістів до Збаразького замку

07.08.2020 12:21   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

Таку мандрівку 6 серпня 2020 року організували працівники Теребовлянської центральної районної бібліотеки при участі місцевих краєзнавців, волонтерів та громадських активістів за сприяння генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» в місті Збараж Тернопільської області пана Анатолія Маціпури та наукового співробітника НЗ пані Тетяни Думської, яка родом з Теребовлі та довгі роки працювала екскурсоводом у Теребовлянському відділенні НЗ. Захід проходив з дотриманням всіх правил безпеки під час карантину.

Слід відразу зауважити, що вказані вище теребовлянці в минулому неодноразово співпрацювали із НЗ «Замки Тернопілля» в різних напрямках, тому їм і була надана безкоштовна екскурсія замком та по місту. Авто для екскурсії в м. Збараж надали волонтери ГО «Теребовлянська вежа», з ними в бібліотекарів та краєзнавців здавна тісні зв’язки.

null

Завідуюча відділом обслуговування туристів та масово-освітньої роботи НЗ «Замки Тернопілля» пані Ольга Станкевич щиро привітала гостей: «Вітаю вас, теребовлянці на історичній Збаразькій землі! Сьогодні наші дві давні історії торкнуться одна одної й ми вам зичимо всього доброго та подальшої плідної співпраці».

Екскурсію по самому замку цікаво провела екскурсовод Тетяна Гонтарук. Від її розповідей всі були в захваті, задавали багато запитань, цікавилися навіть дрібними деталями під час розгляду окремих експозицій. Емоції переповнювали відвідувачів, їм хотілося взнати про історію Збаразького замку якомога більше. Немає сенсу переповідати дані історичні факти, адже про це написано вже багато й кожен цікавий може почитати відомі праці науковців, а також ознайомитися з цим в Інтернеті. Необхідно відмітити, що з кожним роком експозицій для розгляду відвідувачів у замку збільшується й все оформляється та представляється в найкращому, високопрофесійному вигляді. Так, що дехто з теребовлянців, які побували в країнах Європи, казали, що тут все представлено на європейському рівні, вони також ділилися своїми враженнями з екскурсоводом. Таким чином виходила не однобічний екскурс, а знову ж таки – співпраця, обмін думками та знаннями.

null

Екскурсовод пані Тетяна наводила не лише історичні факти, а й розповідала легенди, пов’язані з замком та його власниками, що надавало ще більшої цікавості та шарму. Також пані Тетяна проводила паралелі з дорадянським, після радянським  часами і сучасністю.

Під час розгляду картинних галерей та виставок теребовлянці помічали відразу картини свого земляка – заслуженого художника України Миколи Шевчука і про це повідомляли екскурсовода. Пані Тетяні напевно було трохи дивним таке, але дуже приємно в той же час.

Поряд із замком розкинувся давній парк, у ньому в затінку великих дерев можна було відпочити, поділитися враженнями, а  в той час око кожного милували акуратно облаштовані газони та доріжки. Біля одного дерева, якому не одне століття вже, а саме чорного горіха, екскурсанти сфотографувались. Також вони робили колективні фото і в самому замку(див. фото).

Мандрівку містом теребовлянцям провела екскурсію по місту науковий співробітник НЗ «Замки Тернопілля» пані Наталія Ганусевич. З неї так і сипались цікаві історичні факти про місто, його мешканців і все це з великою любов’ю, захватом. З боку здавалося, що жінка розповідає  все ніби вперше, що далеко не так. На думку автора – так і повинно бути, бо кожна екскурсія це нова подія і вона лише тоді цікава, коли екскурсовод віддається  повністю. А легендам та переказам не було меж, які пані Наталя чомусь називала казками, адже все те не підтверджено науково(Пр. авт.. - одну з легенд дивіться на відео). Але, як всім відомо, в казках левова доля є правди, деколи й до 90%. Пізніше пані Наталя призналася чому розповідає з таким великим завзяттям. Виявилося все дуже просто – бо вона безмежно любить свою роботу. Та і добру, чуйну, уважну людину в ній признали гості, бо чи не кожен з них розповів їй щось своє чи з свого про рідне місто,  а та з цікавістю та великою тактовністю все сприймала.

Теребовлянець, голова спілки краєзнавців району Микола Ковальчук, який за фахом є  архітектором, а ще й у вільний час він поет, в його багажі є багато статей, збірок віршів, а також два знчних фоліанти про історію Теребовлянщини, зокрема відмітив: «Я просто дуже приємно вражений таким прийомом. В минулі роки мені неодноразово тут доводилося бувати, але останні 10 років ні. Як тут все змінилося в кращий бік за ці роки, просто слів не хватає. Також я підмітив, що багато чого в музеї відновлюють і відкривають для відвідувачів нові зали, новими експонатами поповнюється фондова колекція Заповідника. З впевненістю хочу сказати, - тут побуваю ще не один раз».

Працівник Теребовлянської ЦРБ Надія Хома подякувала від імені всіх за цікавий та змістовний екскурс: «Ми щиро дякуємо керівництву НЗ «Замки Тернопілля» та екскурсоводам за подарований нам цікавий день. Дійсно, сьогодні наші дві історії – Теребовлянська та Збаразька, доторкнулися, переплелися й стали єдиним повноводним, ніколи невисихаючим джерелом!»

Більше фото можна подивитися тут: https://www.facebook.com/media/set?vanity=viktor.averkiev&set=a.3434432086607034

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі