Серет перетворюється у каналізацію: пивзавод Степана Трояна щодня скидає 200 тонн нечистот у річку

Опубліковано:
23 Липня, 2020

Пивзавод ТОВ «Микулинецький Бровар», власником якого є Степан Троян, щодня скидає 200 тонн нечистот у річку Серет, – повідомляє Тернополяни.

Для потреб заводу «Микулинецький Бровар» за кошти Микулинецької громади мали б збудувати очисні споруди вартістю 35 млн. грн. Так-званий господарник пан Троян не спішить вкладати гроші у такий необхідний інфраструктурний об’єкт. Теперішні очисні споруди взагалі не виконують своєї функції. Натомість гігант пивоваріння, ніби не помічаючи цієї проблеми, щодня зливає у каналізацію сотні тонн відходів.  

Сьогодні ситуація із забрудненням річки Серет у Микулинцях на межі екологічної катастрофи. Уже багато років нечистоти з центральної частини міста, а також близько 200 тонн нечистот на добу із заводу «Микулинецький Бровар», стікають на очисні споруди, яким уже понад 50 років.

null

«Оце вже очищені стоки, які виходять після очистки на очисних спорудах. В такому вони стані, так від них чути запах, саме такі вони течуть прямо в нашу річку Серет,» – показує місце, звідки стікають нечистоти у річку депутат Микулинецької селищної ради Сергій Матлага.

Щоб уникнути екологічної катастрофи торік за кошти платників податків була зроблена проектно-кошторисна документація. Вартість цих очисних споруд – 35 млн. грн. Ця сума майже вдвічі більша за річний бюджет Микулинець. Але, як вдалося з’ясувати нашим журналістам, для потреб міста було б достатньо системи вартістю у всього 5 мільйонів гривень.

null

«Проект зроблено на КУ-200, дві штуки по двісті кубів. А нам 200 кубів не треба на Микулинці, а треба всього на всього 70. Є сто кубові, а для цього нам вистачить і 5 мільйонів,» – розповів у телефонній розмові  директор підприємства «Комунекосервіс», яке орендує очисні споруди Микулинець Євген Мамрош.

Виявилося, таку дорогу систему очистки стоків потрібно для того, щоб переробити відходи від виробництва ТОВ «Микулинецький Бровар». «За 35 мільйонів – то 400 кубів має бути, а чо чотириста – бо «Микулинецький Бровар» має багато, 300 кубів вони дали на проект. Він думає розширятися,» – зазначив директор підприємства «Комунекосервіс» Євген Мамрош.

null

Очисні споруди Микулинець межують із заводом ТОВ «Микулинецький Бровар». Тут чути сморід, є кілька розвалених будівель і жодної огорожі. «Ці руїни і є наші місцеві очисні споруди. Тут на око видно, що належним чином ніхто не опікується ними. Бо якщо порівняти з цією територією – це територія ТОВ «Микулинецький Бровар», видно – огорожа, видно – закрита територія. На наші очисні споруди може зайти будь-хто, в будь-який час. Також є небезпека тут провалитися в намул, чи впасти в якусь яму. Ці очисні споруди не функціонують нормально і нечистоти течуть прямо в річку, – показує територію депутат Микулинецької селищної ради Сергій Матлага. – Я думаю, що в будь-якій європейській країні, якщо ми декларуємо, що ми йдемо в Європу, така ситуація, як в нас, просто неможлива. Підприємство без належної очистки стоків не могло би працювати. А в нас працює і в нас ця ситуація можлива. Чому так – це запитання».

null

Микулинецька селищна рада прийняла рішення про те, що потрібно робити реконструкцію очисних споруд. Однак, депутати не знали, скільки саме тонн нечистот скидає ТОВ «Микулинецький Бровар», каже Сергій Матлага.

«Депутати селищної ради затвердили проектно-кошторисну документацію, проектно-кошторисна документація становить 35 приблизно мільйонів гривень. Бюджет селищної ради, власні наші доходи виконання 2019 року і планові показники 2020 року – це, приблизно, 23 мільйони гривень. Оскільки ми фінансуємо заклади освіти, охорони здоров’я, благоустрій, всю соціальну сферу, ми не маємо можливості провести реконструкцію очисних споруд,»  зазначив начальник фінансового відділу Микулинецької селищної ради Ростислав Ярема.

null

Таким чином, поки Степан Троян нехтує здоров’ям мешканців Микулинець, не очищені належним чином стоки заводу стікають Серетом у русло головної артерії країни – Дністра.

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бровар, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Серет, #тернопіль, #тернопільські новини, #троян
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: