Місцеві вибори - 2020: Відкриті виборчі списки, фінансування та зміна місця голосування

16.07.2020 12:13   Джерело: 112.ua
Опубліковано : Новини Тернопілля

Місцеві вибори будуть проводитись за двома системами: партійна пропорційна система та відкриті виборчі списки для міст із населенням від 90 тис., мажоритарна - для решти. Але більшість питань все ще залишаються не врегульованими.

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року. Таке рішення 15 липня ухвалила Верховна Рада. Щодо виборів до обласних рад Донецької і Луганської областей, то вони проводитися не будуть. Адже, на жаль, забезпечити представництво спільних інтересів усіх територіальних громад області поки що неможливо. Вибори на цих територіях можна буде проводити тільки після припинення тимчасової окупації та збройної агресії Росії проти України.

Окрім того, не призначаються та не проводяться вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької і Луганської областей.

Як відбуватимуться вибори?

1 січня 2020 року набув чинності новий Виборчий кодекс України, який передбачає декілька новацій у проведенні місцевих виборів. Зокрема місцеві вибори будуть проводитись за двома системами: партійна пропорційна система та відкриті виборчі списки для міст із населенням від 90 тис., мажоритарна - для решти.

Система відкритих списків дозволить виборцям голосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата, якого вони хочу бачити при владі.

Отже, на виборах депутатів місцевих рад буде застосовуватися дві різні виборчі системи, залежно від типу виборів та величини адміністративно-територіальних одиниць:

- у містах з кількістю виборців до 90 тисяч осіб: мажоритарна система відносної більшості з голосуванням у багатомандатних виборчих округах – для виборів депутатів сільських, селищних, міських і районних у містах рад, рад відповідних ОТГ, а також районних рад;

- у містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб: пропорційна система з відкритими партійними списками – для виборів депутатів обласних, міських рад і міських ОТГ. Право на участь у розподілі депутатських мандатів матимуть лише ті місцеві організації партій, які подолають 5-відсотковий виборчий бар’єр у межах єдиного багатомандатного округу.

На виборах сільських, селищних, міських голів також будуть застосовуватися дві різні виборчі системи, залежно від величини адміністративно-територіальних одиниць:

- для виборів сільських, селищних, міських голів, а також старост: мажоритарна система відносної більшості з голосуванням в єдиному одномандатному окрузі;

- для виборів міських голів у містах з кількістю виборців 90 тисяч і більше осіб мажоритарна система абсолютної більшості.

Та "слуги народу" зареєстрували ще одні нові зміни до Виборчого кодексу, які парламент вже встиг ухвалити у першому читанні.

У містах з населенням від 15 тис. осіб вибори пропонують проводити за пропорційною системою за відкритими списками.

Окрім цього, Рада має намір запровадити практику використання інноваційних технологій у виборчому процесі, як-от голосування на дільниці за допомогою комп'ютера; підрахунок голосів за допомогою електронних систем та інше, подачу документів кандидатами в режимі онлайн.

Згідно із проектом, обласні організації партій зможуть висувати кандидатів на місцевих міських виборах і подавати кандидатури до складів виборчкомів замість міських і районних організацій, якщо останні відсутні в структурі партії.

Як укрупнення районів вплине на місцеві вибори?

Окрім того, у Раді зареєстровано проект постанови про утворення та ліквідацію районів, який фактично передбачає значне укрупнення районів, що істотно впливатиме на здійснення окремих виборчих процедур під час організації підготовки та проведення місцевих виборів. У разі його ухвалення до складу низки новоутворених районів входитимуть понад 700 виборчих дільниць, а отже, відповідні районні виборчі комісії повинні будуть забезпечувати як утворення відповідної кількості дільничних комісій, так і адміністрування виборчого процесу на них. 

У Центральній виборчій комісії зазначили, що в разі неухвалення рішення про утворення нових районів украй необхідно буде вносити корективи, зокрема до виборчого законодавства, оскільки, за рішенням уряду, окремі новоутворені громади належать за чинним адміністративно-територіальним устроєм до різних районів, що спричинить значні проблеми стосовно проведення виборів у районні ради, оскільки організаційно неможливо буде віднести територію таких громад до конкретного району. Це зумовить невизначеність щодо утворення округів, організації голосування, транспортування виборчої документації, встановлення підсумків та результатів голосування в таких громадах і районах.

Грошова застава для кандидатів на місцевих виборах

У рамках оновлення Виборчого кодексу заставу для партій, які йдуть до місцевих рад, зменшили. Проте відповідний законопроект Верховна Рада підтримала поки що лише у першому читанні.

Раніше сума застави для партій на місцевих виборах становила суму, визначену за формулою: 4 мінімальні зарплати на кожні 10 000 виборців. Законопроектом № 2769 її хочуть змінити на 4 мінімальні зарплати на кожні 90 000 виборців.  

 

 

Також Рада підтримала у першому читанні ініціативу про заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою (раніше цього не було) в розмірі 20% від мінімальної зарплатні. Для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться вчетверо. Отже, на кожні 10 тис. виборців у містах з понад 90 тис. населення кожній партії (за своїх майбутніх депутатів у міськраді) на старті виборів доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню (станом на сьогодні 4 тис. 723 грн), а за мера - близько 1 млн грн.

Як змінити місце голосування для участі у місцевих виборах?

Громадяни України цьогоріч можуть змінити свою виборчу адресу онлайн для участі в голосуванні на місцевих виборах.

Для зміни виборчої адреси Центральна виборча комісія запустила електронний сервіс на сторінці Держреєстру виборців.

Як змінити місце голосування?

- подати заяву через особистий кабінет виборця;

- завантажити один із документів: довідку ВПО, договір оренди житла чи документ про право власності на житло тощо.

Повний перелік документів представлено на сайті.

У Мінцифри наголошують, що виборча адреса буде визначена як постійна та не підлягає повторній зміні протягом наступних шести місяців.

Скільки бюджетних коштів передбачено на місцеві вибори - 2020?

У зв'язку із пандемією коронавірусу Covid-19 влада значно скоротила державний бюджет на 2020, направивши кошти у фонд боротьби із коронавірусною інфекцією та її наслідками. Внаслідок чого на фінансування міських виборів - 2020 залишили тільки 1 млн грн.

Та оскільки більша частина виділених коштів у фонді так і залишилась не використаною, парламент вирішив повернути їх назад туди, звідки їх було взято раніше. В тому числі фінансування місцевих виборів збільшили на 1 млн 263 тис. 954 грн.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 112.ua  

Коментарі