Школи без вчителів-пенсіонерів: педагоги Тернопільщини проти нововведень Міносвіти

12.07.2020 14:13   Джерело: Т1 Новини
Опубліковано : Новини Тернопілля

Школи без вчителів пенсійного віку. Так з 1-го липня вступила в дію вимога нового закону “Про повну загальну середню освіту”. Відтепер вчителі-пенсіонери зобов’язані підписати контракт зі школою на рік. Тобто, заклад по завершенню дії документу може звільнити працівника.

Аби з’ясувати, що чекає на вчителів Тернопільщини, наша знімальна група відвідала обласну освітянську профспілку. Директорка Великоглибочецької ЗОШ I-III ступенів ім. Я. Стецька Надія Тищук розповідає, вже 40 років працює в школі, 36 з яких – на посаді директора. Жінка каже, нещодавно також підписала зі школою контракт на рік.

Пані Надія побоюється, що те чи підписуватиму школа контракт з вчителем залежиме не лише від професійності педагога, а й від особистих стосунків.

У Великоглибочинецькій школі, до речі, працюють четверо вчителів-пенсіонерів. Вони дали згоду на контракт, інакше були б звільнені.

 

У такій же ситуації опинилися педагоги пенсійного віку Мишковицької школи. Там контракт на рік підписали троє вчителів. Та директор навчального закладу Андрій Чернець нас запевнив – наступного року не планує звільняти працівників.

Педагоги кажуть, бояться звільнень, тому раніше зверталися з відповідними вимогами до Міністерства освіти та Кабміну, але свого рішення не відмінили. Зараз же освітяни Тернопільщини повторно звертаюся і вимагають, аби вчителі-пенсіонери працювали на таких же умовах, як й інші.

Голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Людмила Макей каже, що галузева профспілка проти таких нововведень і вважає це дискримінацією за віком. Пані Людмила каже, що це приниження людей поважного віку, порушення їхніх конституційних прав, адже конституція не пов’язує право на працю з віковими обмеженнями.

До слова, загалом у Тернопільській області працюють понад 2 тисячі вчителів-пенсіонерів, з них 219 – керівники закладів освіти. 1-го липня всі вони підписали контракти.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Т1 Новини  

Коментарі