На Тернопільщині проходить акція «Виходь на світло»

06.07.2020 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Зоряна Замкова

Чомусь у нас так виходить: чимало людей прагне жити в розвинутій європейській державі і одночасно не платити податки. Мати своєчасне соціальне та пенсійне забезпечення, яке стосується всіх категорій громадян та ігнорувати наповнення бюджету країни, боргуючи відрахування єдиного соціального внеску. Дискутують про легалізацію трудових відносин і платять та погоджуються на зарплату в конвертах.

Цю проблему працівники управління та відділень виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування в області неодноразово дискутували і висвітлювали на різних заходах – круглих столах із соціальними партнерами, виступах в пресі, роботі із страхувальниками та застрахованими особами. Цього року також підтримали  проєкт Державної служби України з питань праці “Виходь на світло”,  спрямований подолати проблему недоброчесних трудових відносин між працедавцями і працівниками.

Користуючись тим, що зараз у нашій державі важко знайти роботу, працедавці змушують робітників працювати за сірими, вигідними лише їм схемами, добре розуміючи, що у людей немає іншої альтернативи.

Бувають випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботі. І коли, наприклад, трапляється на виробництві нещасний випадок – працівник полишений сам на себе, адже законом він не захищений. Страхові виплати такій особі не передбачені, як і послуги медико-соціальної реабілітації, бо особа вважається застрахованою, якщо вона працює на умовах трудового договору (контракту).

Наприкінці зими трагічний інцидент трапився під час копання траншеї для теплової траси до однієї з новобудов Тернополя. Спеціалісти Тернопільського міського відділення УВД ФССУ в Тернопільській області  взяли  участь у роботі комісії з розслідування смертельного випадку у Тернополі по вул. Галицькій, де двоє чоловіків загинули в результаті обвалення ґрунту.

Ремонтно-будівельна компанія працювала над реконструкцією напірного колектора - за допомогою екскаватора копали траншею глибиною 5 метрів. Під час цього обвалився ґрунт та засипав двох робітників. Один з чоловіків, якому не виповнилось і сорока років, взагалі працював, як кажуть, з власної волі, без належного оформлення трудових відносин з роботодавцем. Крім того, роботи проходили в позаробочий нічний час. То чому ж люди беруться до праці взагалі без належних дозволів? Зрозуміло, потрібні гроші. Але не ціною власного життя.

Коли працівники самі не дбають про власну захищеність – тут не зарадиш. І Фонд теж допомогти сім’ї потерпілого не може. Люди залишаються наодинці зі своїми проблемами, бо роботодавець намагається приховати випадок. Скільки травмується при нелегальній зайнятості – ніхто не підрахує. І всі витрати за наслідками захворювань несе сам працівник та його родина. Приміром, в разі смерті потерпілого, сім’я б могла отримати 100 прожиткових мінімумів ( з 1 липня – 219 700 грн.) та додаткову допомогу утриманцям - 43 940 грн.

Без належного оформлення трудових відносин, молодий чоловік на автомашині, під’їхавши під високовольтну лінію електропередач, був смертельно уражений струмом. Оскільки чоловік працював нелегально, сім’я не отримала належних виплат. І подібні випадки, до яких призвела власна безпечність, непоодинокі. Пригадую, як колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко колись переконував, що водії самі винні у тому, що дають хабарі працівникам ДАІ. Так само і ті особи, котрі погоджуються на роботу без офіційного працевлаштування та на зарплату «в конвертах», винні у власних бідах. Бо якби не приставали на кабальні умови роботи – ситуація б змінювалася.

Погоджуючись на неофіційну трудову діяльність, працівники ризикують залишитись без допомоги і в разі тимчасової втрати працездатності. Не буду переказувати діагнозу Марії П. з Тернополя - це історія, яка повторюється в багатьох інтерпретаціях. Спочатку власник фірми виплачував зарплату «в конверті», а коли молода жінка серйозно захворіла – почекав  два тижні, а тоді сказав, що немає змоги більше тримати місце і йому потрібен працівник. Широким жестом дав їй вихідну допомогу – сто доларів, яких вистачило на один день лікування. І тоді жінка зрозуміла, що вона залишилась без засобів до існування та будь-яких гарантій.

За кожного задекларованого працівника роботодавець має сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Це гарантія працівника на випадок хвороби, нещасного випадку, пов’язаного з роботою, чи професійного захворювання. Сьогодні під опікою Фонду соціального страхування України знаходиться 12,5 млн людей – це офіційно працевлаштовані, самозайняті, ФОП, особи, які працюють на умовах цивільно-правових договорів. Тобто всі, хто сплачує, або за кого сплачується роботодавцем єдиний внесок. В області – це близько 190 тисяч осіб. Наші застраховані мають широкий перелік гарантій, від грошових виплат до соціальних послуг. Варто додати, що за 5 місяців цього року структури Фонду в області виплатили 52,1 млн грн для  застрахованих осіб.

Структури Фонду в області постійно працюють в цих напрямах, відстоюючи права людини праці. Майже в  кожному конкретному випадку ми зустрічаємо необізнаність із законодавством, незнання працівниками своїх прав, особливо тих, що стосуються щоденної роботи, її безпеки. Достукуємось до боржників зі сплати єдиного внеску.

Фонд не зможе повною мірою фінансувати виплати особам з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва, їх медико-соціальну реабілітацію, виплати за лікарняними листками та реабілітацію застрахованих осіб без фінансового підґрунтя, яке створюють роботодавці, відраховуючи єдиний соціальний внесок. А тепер ще й додалися виплати, пов’язані з  ізоляцією працівників від COVID-19 та гострого професійного захворювання медичних працівників.

Закликаю працівників не позбавляти себе прав на соціальний захист, допомоги і страхові гарантії та вимагати легального працевлаштування – це запорука, у першу чергу, вашої захищеності.

Щоб держава змогла утримувати людей пенсійного віку, кількість яких щороку зростає, інших соціально незахищених верств населення, ми нагадуємо роботодавцям про їх обов’язки та працівникам про їх права: від вашого порозуміння, ставлення до праці залежить і процвітання вашого підприємства, і розвиток держави.

Григорій Радзіх


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі