У Тернополі перший дім буде «Енергодім» – реконструкція триватиме два роки

Опубліковано:
5 Липня, 2020

У Тернополі перший будинок отримав шанс стати енергоефективним. Таку заявку на участь у програмі часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках «Енергодім» Фонду енергоефективності подав будинок по вул. Зелена, 30. Участь у програмі прийняли задля повної реконструкції будинку, щоб зробити його енергоефективним. Будинок здано в експлуатацію 46 років тому. За цей час його утримували кілька ЖЕКів, останньою була керуюча компанія ТернопільКоменерго. Будинок старів, а перспективи ремонту і реконструкції не було взагалі. Але утворення у 2018 році нової структури “Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) “ЗЕЛЕНИЙ – ДВІР” подарувало надію, що спільними зусиллями співвласників, місцевої влади, державних програм будинок зможе розпочати нове життя у економ-режимі.

Чому Енергодім? Ми запитали у голови правління ОСББ “ЗЕЛЕНИЙ – ДВІР” Тетяну Бернадин.«У нашого будинку є багато проблем, але найбільшою з них є опалення. Опалює нас прибудинкова паливна, що знаходиться на балансі «ТернопільТеплокомуненерго». Хоча працівники цієї установи стверджують, що в них працює вся автоматика і є погодне регулювання, але з огляду на платіжки, які отримують співвласники вже 4 опалювальний сезон (у нас найвищий тариф до 60 грн/кв.м. у місті), робота цього обладнання викликає великий сумнів. Звичайно, і фасад вже за стільки років пошкоджений і тепловтрати там великі. Тому співвласниками було вирішено взяти участь у програмі Фонду енергоефективності «Енергодім». Оскільки умови для 500 перших ОСББ, що подадуть заявку дуже привабливі – грант на 70% від вартості проекту. Після проведення енергоадиту, ми отримали енергосертифікат, який підтвердив найнижчий клас енергоефективності нашого будинку. Зйомка тепловізором показала, що стіни будинку не зберігають тепло, а дах протікає і потребує капітального ремонту, тому ми вибрали пакет «Б» енергоощадних заходів програми. Участь у програмі дасть нам змогу замінити нашу систему опалення з однотрубної на двотрубну з обліком тепла у кожній квартирі, балансуванням та регуляцією температури на кожному радіаторі (фактично – це індивідуальне опалення у кожній квартирі), замінити шатрове покриття даху, яке протікає, та утеплити його, облаштувати водовідведення та вимощення навколо будинку, щоб усунути підтікання під фундамент, замінити старі вікна на енергозберігаючі у під’їздах та за бажанням співвласників у квартирах, встановити тамбурні двері та замінити двері на входах  у допоміжні приміщення, утеплити фасад та цоколь, також за бажанням встановити рекуператори (енергоощадна вентиляція) у квартирах.”

Процедура складна, бо передбачає кілька етапів, розказує Тетяна Бернадин: “Ми підготували всі документи і у квітні подали у Фонд заявку на участь. На сьогодні ми у Тернополі перші, першим завжди важко. 25 червня я отримала листа з Фонду, де вказано, що наша заявка схвалена і радою Фонду погоджене питання про компенсацію 70% від витрачених грошей на енергоаудит. Для ОСББ «Зелений-двір» на 2 роки бронюють кошти, які потрібні на реалізацію проекту. Тепер потрібно узгодити вартість виготовлення проектно-кошторисної документації (70% вартості якої теж фактично оплачує Фонд), а тоді виготовити проект, який погоджується і перевіряється у Фонді та подати заявку №2, знайти підрядників для виконання робіт. Що мені подобається, – продовжує пані Тетяна, – це те, що у Фонду дуже високі вимоги до матеріалів та якості робіт, і те, що все передбачено. Це як лікарня для багатоквартирних будинків, спочатку Енергоаудит – це діагностика, яка визначає на скільки будинок хворий та втрачає тепло, тоді Проект – це призначення за яким визначається як і чим краще лікувати будинок, і тоді сам ремонт – це лікування будинку. І головне – кожен співвласник може прийняти в цьому участь, бо кожен співвласник зацікавлений, щоб все було зроблено якнайкраще, і наш будинок «одужав». Надіємося, що нам вдасться цього року реалізувати хоча б частину цих заходів. Це заміна даху та опалення. Наступного року вже всі інші заходи.”

У квітні програма підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» зазнала позитивних змін, даючи можливість учасникам програми реалізувати проект у 3 етапи. Тепер отримати грант можна частками, за виконання певної частини заходів, для співвласників це дуже важливо, тому що менш затратно. За підрахунками енергоаудитора, після впровадження усіх заходів, тариф на опалення для співвласників будинку, що на вул. Зелена, 30, складатиме не більше 14 грн/кв.м., тобто економія для бюджету сімей буде суттєва. А головне, проживання у будинку стане комфортним, а вартість квартир на ринку збільшиться, та й дітям і онукам буде що залишити.

Для тих, хто зацікавився таким проєктом, пані Тетяно порадила звернутись за консультацією до Михайла Мельника – регіонального представника Фонду енергоефективності.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будинок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: