Тернопільська область однією з перших прийняла удар пандемії. 20 березня зафіксували перший випадок COVID-19  на Тернопільщині. Наш досвід став показовим для інших областей. Завдяки злагодженим діям спалах захворювання вдалося локалізувати, спрацювати на випередження й не допустити стрімкого розповсюдження інфекції.

Ми уникнули перевантаження лікувальних закладів, забезпечили їх апаратами штучної вентиляції легень, яких зараз налічується 169. 

З початку епідемії на боротьбу з коронавірусом в області виділили 15050, 0 тис. гривень.

Сформували 70 мобільних бригад для забору матеріалів від пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу. Створили 75 спеціалізованих підрозділів екстреної медичної допомоги.

За ці кошти придбали засоби індивідуального захисту, медикаменти, медичне обладнання, ПЛР-тести.

Для госпіталізації пацієнтів з коронавірусною хворобою ми  підготували майже вісім сотень ліжок (741 ліжко-місце).

            Показник одужавших на Тернопільщині найвищий в Західному регіоні.

  1. 1. Видужало у Тернопільській області всього – 1160 осіб – 60,1% (в Україні – 43,4%). В Чернівецькій області питома вага одужаних – 39,5%, Івано-Франківській – 45%, Рівненській – 48%, Львівській – 14,3%, Волинській – 29,5%.
  2. Розподіл активних випадків COVID-19 72,3 на 100 тис. населення. Показник є нижчим в порівнянні з іншими сусідніми областями (Чернівецька область 301,6 вип. на 100 тис. населення, Львівська – 180,9 вип., Волинська 156,5 вип.,  Рівненська 162,5 вип.).
  1. Кількість проведених лабораторних досліджень методом ПЛР – 27176 досліджень (2606,5 на 100 тис. населення), в Україні – 666 147 досліджень (1586,1 на 100 тис. населення).
  2. Зареєстровано 29 летальних випадків лабораторно підтверджених COVID-19 серед жителів області. Летальність в області складає 1,5%, в Україні – 2,6%.
  3. В числі перших в Україні розпочали тестування на COVID-19 методом ПЛР на власній базі ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» завдяки придбаній тест-системі за кошти місцевих бюджетів.
  4. Забезпечили ПЛР дослідження всіх об’ємів на власній базі без залучення інших лабораторій.
  5. Завдяки належно організованій роботі вдалося попередити накопичення матеріалу та уникнути затримки у видачі результатів.
  6. При появі тест-системи на ринку, одні з перших розпочали тестування груп ризику методом ІФА.

На базі «Тернопільського регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру» ми відкрили  інфекційне відділення, де сьогодні отримують допомогу пацієнти із складними формами коронавірусного захворювання.

Свої потужності розширив і «Тернопільський обласний лабораторний центр». У надзвичайно короткі терміни в установі вдалося облаштувати  додатковий корпус та розпочати дослідження із застосуванням нових методик. Завдяки ефективним показникам та широкому спектру послуг невдовзі лабораторія отримає статус міжрегіональної.

Разом з тим ми не забували про підприємців та економіку, піклувались про тих, хто залишився без роботи через карантин, чий бізнес зазнав втрат.

2630 підприємців отримали допомогу на понад 5 (5332) тисяч працівників. Сума допомоги становить майже 11 (10,6) мільйонів гривень. Допомагали підприємцям, у яких є маленькі діти, таку допомогу отримали дві з половиню тисячі ФОПів (11,7млн).

Завдяки державній програмі «Доступні кредити» 21 суб’єкт господарювання області скористався пільговим кредитуванням, уклавши кредитні угоди на суму 15 млн гривень.

Попри боротьбу з коронавірусом ми не зупиняли будівництво інфраструктурних проектів.

Цьогоріч ми відремонтуємо у 9 разів більше державних доріг, ніж в минулому році. Вже оновлено проїзд у Вишнівці та Горинці, Ланівцях, на об’їзній Кременця.

Загалом у цьому році плануємо відремонтувати понад 162 км доріг державного значення. (Загалом 237 км доріг. З них 162 км державного значення, 75 км місцевого значення та комунальної форми власності). Це найвищий показник за останніх 10 років.

null

Наймасштабніші роботи ведуться на відрізку дороги М-19 – до кордону з Чернівецькою областю.

З державного бюджету на будівництво і ремонт  місцевих та комунальних доріг в Тернопільській області спрямовано 472,5 млн грн, що дозволить оновити 74,7 км.

Впродовж  цих троьх місяців ми  боролись з пожежами і повенями. Проводили евакуацію людей та шукали можливість допомоги кожному постраждалому.

Внаслідок паводкової хвилі постраждав 21 населений пункт у чотирьох районах області (Манастириському, Бучацькому, Заліщицькому та Борщівському).

Підтоплено 150 будівель та Обласний дитячий-комунальний санаторій в м.Заліщики.

Підтоплено 944 га с/г угідь, 179 колодязів. З небезпечної зони трьох населених пунктів Монастириського району відселено 184 особи.

І попри все, не зупиняли  успішно впроваджувати програми «Великого будівництва», ініційованої Президентом України  Володимиром Зеленським.

В області будується п’ять садочків, п’ять шкіл та п’ять об`єктів спортивної інфраструктури.

У дошкільній освіті заплановано:

  1. будівництво дитячих садочків у с. Біла Тернопільського району та у с. Слобідка Козівського району
  2. реконструкція Теребовлянського ясел-садочка «Сонечко»
  3. капітальний ремонт НВК у с. Лозова Тернопільського району та ясел-садочка в м. Монастириська

В освітніх закладах:

  1.  реконструкція шкіл у селах Нове Село Підволочиського району, Новий Тараж Кременецького району та Трибухівці Бучацького району
  2. капітальний ремонт НВК у м. Хоростків
  3. будівництво загальноосвітньої школи І ступеня з дошкільним закладом у с. Підгороднє Тернопільського району

Спортивна інфорастурктура:

  1. Реконструкція міського стадіону в смт Микулинці Теребовлянського району, спортивних майданчиків Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ №7, спортивного майданчика Чортківського державного медичного коледжу, спортивного ядра загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів у м. Кременець, будівництво мультифункціонального спортивного майданчика для ігрових видів спорту у м. Чортків. Це одні з найкращих шкіл, на базі яких в перспективі буде створено опорні навчальні заклади.
  2. Будівництво дитячих садків передбачено там, де їх не було. Аби батьки нарешті змогли віддати дітей у місцевий дошкільний заклад.

Об’єкти Великого будівництва зосереджено практично у кожному районі області. У цьому році їх планується завершити та запустити в роботу.

Проєкти втілюють за бюджетні кошти, кошти Державного фонду регіонального розвитку, а також кошти з місцевих бюджетів. У 2020 році на ці об’єкти передбачено 182257,079 тис.грн.

Пріоритетом нашої роботи стали перехідні будівлі та споруди, де уже тривали роботи у попередні роки. Цього року ми спрямували 10500 млн грн. на добудову споруд веслувального каналу  «Водної арени».

Загальна кошторисна вартість об’єкта становить понад 68 мільйонів гривень. У 2019 року виконано робіт на суму 25223,535 тис. грн. в тому числі 14723,535 тис.грн. із коштів ДФРР та 6950,712 тис.грн. із місцевого бюджету.

На 2020 рік заплановано10000 тис. грн. із ДФРР та 17581,067 тис.грн. коштів місцевого бюджету.

Вже у вересні цього року ми проведемо тут чемпіонат світу з веслування на байдарках та каное серед ветеранів.

Україна вперше прийматиме змагання з веслування такого високого рівня. Ми очікуємо близько тисячі учасників з різних країн світу. Попередньо свою участь погодили представники команд з Канади, Німеччини, Чехії, Польщі та Великої Британії.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Володимир Труш, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОДА, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: