Нова книга Миколи Ковальчука з Теребовлі, що на Тернопільщині, документально відображає боротьбу земляків за волю України

Опубліковано:
2 Липня, 2020

Автор скрупульозно відшукував та підбирав маловідомі, невідомі та відомі з історії факти з життя й боротьби патріотів Теребовлянщини за волю й незалежність України. Нині через карантин він немає змоги презентувати свою нову книгу, тому ми коротко висвітлимо її зміст.

Навіть у назву величезної своєї праці(більше ніж на 750 сторінок, хоч і не за цим судять про цінність книг) пан Микола вклав неабияку позитивну енергетику, вона зветься «З Україною в серці». І дійсно, лише люди з такими серцями могли, можуть і будуть завжди любити свою Неньку, захищати її від усіх бід, незважаючи ні на що, не рахуючись із своїм власним життям. Давня українська приказка говорить: «Неможливо уявити українське село без церкви». Ось так подібно і з істинним українцем – його неможливо уявити без патріотизму, без любові до своєї Батьківщини.

Декілька слів про Миколу Федоровича Ковальчука. За фахом він архітектор, але в душі та серці його живе змолоду ще й тяга до пізнання свого краю, всього прекрасного на сіті. Тому він являється й до нині членом Всеукраїнської спілки краєзнавців, а всі свої особисті почуття та відчуття відображає у віршах.

Про свою книгу він коротко розповів: «Деякі напрацювання про боротьбу патріотів нашого краї за волю України в мене вже були раніше. Тому, коли до мене звернулися начальник управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький, а також старший науковий працівник Тернопільського історико-меморіального музею політв’язнів Ігор Олещук, я з охотою взявся до праці, проте не чекав, що на це піде два роки. Це була кропітка праця, але вона приносила велике задоволення, адже книга є «Книгою Пам’яті Теребовлянського району», вона входить до збірника подібної серії. Це було організовано та запроваджено Кабінетом Міністрів України ще в 1992 році(постанова № 530 від 11.09.1992р.) під назвою «Про підготовку і випуск серії книг «Реабілітовані історією». Зрозуміло, в різних регіонах нашої держави дана робота провадилась по різному і в різні часи. Потім виходить нова постанова КМУ за № 1867 від 20.12.2000 року «Про затвердження комплексної програми пошуку і впорядкування поховань  жертв війни та політичних репресій», яка доповнила першу і вказала конкретні шляхи пошуковцям та письменникам. Якби там не було, але книга про наш район вийшла лише нещодавно і я, як автор її, дуже цим задоволений. Задоволений тим, що лишив слід після себе нащадкам, також тим, що на гребінь слави виплило багато нових імен наших земляків-патріотів. Я пишаюсь  нашими людьми!»

null

Слід зазначити й наступне про письменників та про саме слово. Художники малюють пензлем, а письменники – словом. Кожна картина, як і кожен твір – неповторні, хоч деколи про одне і те саме написані. Слово було й завжди буде не лише пензлем в душі письменника, а й зброєю і то не аби якою. Особливо це стосується письменників історичного напрямку. Бо чому? Бо саме вони передають нащадкам героїчні, тернисті події минулого та імена людей, які творили історію. Відомі дуже давні літописні письмена, хоч би взяти того самого Нестора Літописця, який недарма отримав друге ймення таке.

Теребовлянський літописець, пан Микола Ковальчук, впорядкував весь зібраний  ним історичний матеріал книги про патріотів Теребовлянського району в шість розділів. Та перед тим автор подає коротку історію Української держави, починаючи з Княжих часів. У першому розділі «Документи свідчать» надаються фрагментарно фото та копії найважливіших історичних документів(див. фото). В другому розділі розміщено 22 нарисів і  статей відомих істориків, краєзнавців, письменників та журналістів Теребовлянщини, а також 26 спогадів патріотів – січових стрільців, повстанців, членів УГА, ОУН – УПА чи їх родичів, близьких знайомих. З деяким з них за їх земного життя автор зустрічався особисто. Є в книзі й особистий вірш пана Миколи, звернення до патріотів під назвою «Воїнам УПА».

Третій розділ присвячений окремо Українським Січовим стрільцям та воякам УПА. Четвертий розділ «Члени ОУН, вояки УПА – жертви тоталітарних режимів» пан Микола сформував по назвах селищних та сільських рад Теребовлянського району, першою подаючи Теребовлянську міськраду, а далі в алфавітному порядку. Тому прізвища місцевих патріотів можна знайти в цих підрозділах і також за алфавітним показником. А п’ятий розділ автор присвятив лише історичним світлинам, зібраним ним у різні часи(див. фото).

В останньому розділі надані прізвища, біографічні дані, основні віхи життя та діяльності відомих людей Теребовлянського краю. Серед них, зокрема, є і Йосиф Сліпий, Михайло Бойчук, Андрій Куликівський, о. Степан Мохнацький, Михайло Ониськів, Богдан Хаварівський, загалом 24 чоловіка.

Дана книга буде корисливою та цікавою, найперше, історикам та краєзнавцям, а також вона стане джерелом знань про своїх героїчних предків учням та студентам різних учбових закладів і всім небайдужим людям, яким цікава правда про національно-визвольну боротьбу в своєму рідному краї, про політичний терор і долю жертв репресій комуністичної влади,  інших ворогів України.

Видавець книги – видавництво ТОВ «Терно-граф», а підтримали фінансово видання Тернопільська облдержадміністрація та Тернопільська обласна рада.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #книга, #ковальчук, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: