Чергова сесія міськради в Теребовлі, що на Тернопільщині, ще в недостатній мірі підтримала захисників Вітчизни

26.06.2020 08:22   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

74 сесія Теребовлянської міської ради сьомого скликання відбулася 25 червня 2020 року. На сесію виносилося багато питань, але три з них цікавили всіх присутніх найбільше. Це про питання української мови в державі, про одноразову грошову допомогу учасникам АТО і знову про розподіл земельних наділів в ОТГ.

Відразу слід підкреслити, що із вказаних важливих трьох питань лише в одному всі були одностайні – в питанні збереження держаного статусу української мови(див. на відео звернення).

Друге питання, що найбільше цікавило ветеранів та військовослужбовців дійсної служби в ЗСУ, це обіцяна міськрадою одноразова допомога в розмірі 10 000 гривень. Тут задавались запитання та велась дискусія про причини чому така допомога надавалась лише воякам, що відслужили чи служать в 44-й окремій артилерійській бригаді, яка базується в Тернополі та Теребовлі. Мер міста Сергій Поперечний пояснив, що таке рішення приймалось по Теребовлянській ОТГ тому, що бригада базується якраз в місті і платники податків таким чином повернуть кошти, а хто служить де інде, то від тих такого не буде. Крім того, він сказав, що воякам з інших військових підрозділів мали б виплачувати дану допомогу ОТГ  з інших населених пунктів Теребовлянщини. Проте залишається невідомим чи прийняті в тих ОТГ такі ж відповідні проекти щодо цього, як в Теребовлянській ОТГ. Таким чином виходило замкнуте коло. Але на даній сесії вже розглянулось питання за побажаннями учасників війни з москалями і волонтерів змінити дану програму на їх користь і надалі виплачувати таку одноразову допомогу всім військовослужбовцям, незалежно від їх місця служби(див. відео).

Земельне ж питання спочатку обговорювалось за день до сесії на відповідній комісії міської ради. За словами там присутніх волонтерів та активістів, дискусії були гарячими та гострими, по багатьох претендентах виникали суперечки. Напевно тому на комісії були присутні більше 10 поліцейських. Знову ж таки – напевно мер міста та працівники міськради очікували, що на сесії буде ще «гарячіше» й можливо дійде до великої конфронтації. Тому на сесії було вже набагато більше поліціантів та спец призначенців, ще й у внутрішньому дворі стояв «автозаг», як кажуть в народі, на всяк випадок. Невідомо більшості ще один випадок – на чиє запрошення і для чого на засідання сесії прибули парубки спортивної форми з великими біцепсами.

Земельні наділи затверджували багатьом людям, в тому числі й ветеранам АТО, але їм менше. Тому виникали по деяких кандидатурах суперечки та уточнення. Наприклад, присутніх цікавило чому забули в розподілі землі соціально незахищених людей, інвалідів, а також зовсім не брались до уваги волонтери(завдяки яким саме становлювались ЗСУ і які багаторазово бували безпосередньо на передовій зони АТО), які також подавали заяви на землю, але жоден з них так і не отримав її по сей день. Тут виступали представники ветеранів АТО Олександр Починок, голова ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО Теребовлянщини «Сила України» Іван Олексюк, представники громадських організацій  з Тернополя.  Також виступила матір військовослужбовця з с. Лошнів Олександра Бойка. Вона досить емоційно розповіла, що її син обділений земельним наділом, а коли ще декілька років тому йому й пропонували сільськогосподарський наділ, то не в тому місці, що треба було б, тому тоді він відмовився. Деколи суперечки поставали й між самих депутатів міськради та так, що закінчувалося прямими образами.

З підприємців-аграріїв виступив Петро Іліщук з Мшанця. Він закликав всіх наділених земельними ділянками людей, в тому числі й ветеранів АТО, заключати договори з його підприємством та обіцяв нормальну оплату за оренду.

Фрагменти сесії та звернення депутатів Теребовлянської міськради читач може переглянути на відео.

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі