Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Вже відцвітає чайна троянда, поспішіть зібрати її пелюстки

25.06.2020 12:43   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

Чайна троянда (лат. Rosa odorata), або запашна троянда – це гібридний сорт троянди, висхідний до китайської троянді. Відноситься до класу дводольні, порядку розоцвітих, сімейства рожеві, роду шипшина.

Чому троянди називаються чайними?

Чайна троянда була завезена в Європу з Китаю в XIX столітті. Свою назву цей сорт отримав завдяки аромату, властивому виключно трояндам цього виду. Запах чайної троянди віддалено нагадує чай, а Китай, як відомо, є батьківщиною чаю. Чайну троянду привозили з Китаю разом з чаєм на кораблях, в народі званих «чайних кліперів». Одна з версій трактує появу назви чайної троянди тим, що розкрита квітка її схожа на китайську чайну піалу. Це єдиний сорт троянд, з яких можна приготувати чудовий чайний напій.

Чайна троянда – це найкрасивіша троянда з цієї лінії сортів, що володіє тонким ароматом, а квіти її мають дуже м’який та ніжний відтінок пелюсток. Ці квіти часто використовують в букетах. У чайної троянди дуже тонкі, але міцні стебла, а також великі бутони. Розміри рослини багато в чому залежать від сорту троянди. Чайні троянди бувають низькорослими (від 50 см) і кучерявими (до 2 метрів і вище). Листя має благородний темно-зелений колір і овальну форму. Кожна квітка чайної троянди має до 60 пелюсток. Форма бутона залежить від сорту: вона може бути довго-гострої , або округлої. Гамма відтінків чайних троянд велика завдяки роботі селекціонерів, але класичним залишається ніжно-рожевий відтінок. Коли троянда повністю розкривається, в серединці видно жовта серцевина.

Де росте чайна троянда?

У дикому вигляді можна зустріти чайну троянду в Китаї, Таїланді, М’янмі, В’єтнамі: вона росте на узбіччях доріг і в мішаних лісах. Дика чайна троянда має 4 різновиди і знаходиться під загрозою зникнення. Слабка зимостійкість чайної троянди обмежує територію її вирощування в відкритому ґрунті.

Кущ чайної троянди може стати окрасою будь-якої клумби, або алеї міського парку, садової ділянки. В Англії вважалося, що чайні троянди краще висаджувати в тому місці, де зазвичай п’ють чай.

Шляхом схрещування чайної троянди і ремонтантної троянди була виведена троянда чайна гібридна. Ці троянди набагато стійкіше до холодів, можуть вирощуватися у відкритому ґрунті, відмінно підходять для зрізання, мають понад 100 сортів.

null
Фото автора

Особливості чайної троянди

Чайна троянда популярна не тільки через свою красу, вона також має корисні лікувальні властивості. З цього виду троянд можна приготувати дуже смачні ласощі – варення, яке в холодні зимові вечори зігріває і надає лікувальну дію на весь організм. У Європі в XIX столітті вважалося, що ванна з пелюстками чайної троянди допомагає зберігати молодість шкіри. Багаті аристократки брали такі ванни в якості чудодійного засобу.

Спектр лікувальних властивостей чайної троянди дуже широкий. Широко поширене використання всякого роду настоянок «рожевої води» в косметологічних цілях, наприклад, при проблемній шкірі у підлітків, або для обробки запалених очей. Масло чайної троянди широко використовується в парфумерії. Аромат чайної троянди знімає слабкість, запаморочення, зміцнює серце.

Пелюстки чайної троянди володіють корисними властивостями, тому їх сушать і заварюють з них чай. Чай з чайної троянди є чудовим антисептиком, має противірусну та антибактеріальну дію, застосовується як протикашльовий і відхаркувальний засіб, чудово заспокоює запалену слизову шлунка і тонкого кишечника. Чай з пелюсток троянди має тонкий і ніжний аромат, злегка солодкуватий, з фруктовими нотами. Вживання чаю з пелюсток чайної троянди дарує не тільки гарний настрій, але і цілий букет корисних властивостей.

Цікаві факти про рослину:

  • Чайна троянда є найдорожчим видом троянд;
  • Чайна троянда – це єдиний сорт троянд, з яких можна приготувати чай;
  • Сорт чайної троянди «Duchesse de Brabant» любив і часто носив у петлиці пальто Теодор Рузвельт, президент США.

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі