Домашнім качкам відомі правила пішоходів

Опубліковано:
23 Червня, 2020

Таку картину довелося спостерігати, їдучи на авто через с. Кобиловолоки Теребовлянського району в обідню пору 21 червня 2020 року.

Відразу скажімо – ми зупинили авто і дали чемному сімейству спокійно перетнути сільську дорогу. Вони чимчикували собі з ближньої водойми, потічка, до свого обійстя.  Також слід підкресли, що на превеликий жаль не вдалося зняти відео про цей випадок через брак часу і швидкість качок. Проте багато чого запам’яталось.

Початок переходу дороги виглядав так: тато-селезень став спереду, повернувся передом до своєї родини та щось зачав їм ґелґотати. Далі очолив зграю, важно піднявши голову, а мама-качка йшла позаду. Коли батьку вчули гуркіт авто, тато повернув голову та різко ґелґотнув якийсь напевно наказ по-своєму. Діти враз заспішили, а мама ще й останнього скубнула в…, ну, … в хвіст, скажімо так. Під час руху всі каченята пищали й тріпотіли ще не вирослими крильцями. Коли ж все сімейство ступило на узбіччя протилежного боку дороги, то враз заспокоїлось і вже гуртом пішло додому. На фото залишилась та мить, коли мама-качка підганяла та наставляла свої діток.

Рахується, що качки більш «мудріші» за курей і в них є інстинктивний внутрішній навігатор, за яким вони ніби по пам’яті ходять звичними маршрутами та шукають безпомилково свої домівки.

Можливо читачам буде цікаво дізнатися трохи більше про домашніх качок? Тому розглянемо деякі їх особливості.

Чому качки не тонуть? Чому плаває качка? У качок існує кілька особливостей, що дозволяють їм спокійно плисти по воді і не тонути. Повітряний мішок допомагає полегшити вагу тіла качок, тому качка здатна плавати і утримуватися на воді. Крім того, кістки качок мають порожнини, наповнені повітрям. Окремо слід відзначити водонепроникність пір’я. Вони покриті маслянистою рідиною, що виробляється сальною залозою, розташованою під хвостом. Перед заходом у воду качка покриває пір’я водовідштовхувальним складом, піднімаючи пір’я і розподіляючи його дощенту. Крім того, пір’їни щільно прилягають до тулуба і мають безліч зчіпок, що утримують їх в такому стані.

Перетинчасті лапи теж грають роль в утриманні качок на плаву. У них розвинене три рухливих пальця, спрямованих вгору і з’єднаних перетинками. Рухливі і міцні лапи не чутливі до холодної води. Підгрібаючи лапами воду, птах спокійно пливе по гладі води.

Чому качки не літають? В даний час переважаюча більшість домашніх качок літати не вміють. Це пов’язано з тим, що частіше відбувається розведення бройлерних порід. У віці 2-3 місяців вага таких особин не дозволяє їм піднятися в повітря.

Голос качки-самця відрізняється від самок: замість звичного «кря», голос шипуна звучить як «шшак». Качки не проявляють агресивну поведінку до інших видів птахів і один до одного. Як правило, качки тримаються зграєю. Розподіл особин відбувається лише в водоймах під час плавання. На відміну від інших птахів, качки є травоїдними, а не зерноїдними. Основа їх раціону складається з м’яких і соковитих частин водних рослин. Це можуть бути водорості, ряска, проростки трав на березі водойми. Крім рослинної їжі, качки вживають слимаків, равликів і хробаків. Випас качок на городі допоможе позбутися шкідників і бур’янів, оскільки більшість культурних рослин качкам не цікаві.

Як сплять качки? Сплять домашні качки, розташувавшись на землі. Влаштовуючись на нічліг, вони збиваються в зграї. Качки в центрі групи сплять, закривши очі і сховавши голову під крило. Сон особин, розташованих по периферії, поверхневий, вони сплять, прикривши очі або ж з повністю відкритими очима. Каченята, як і дорослі особини, сплять в темний час доби, утворюючи зграйки. Розташовані по зовнішньому колу каченята сплять, прикривши очі. Через деякий час відбувається ротація особин з внутрішнього кола в зовнішній.

Отже, як бачимо, качки – цікаві птахи своєю поведінкою та особливостями, в них наявні купа безумовних рефлексів, які дозволяють їм орієнтуватися в просторі не гірше людини.

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аверкієв, #качки, #кобиловолоки, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: