На Тернопільщині люди протестують проти незаконної греблі та мікроГЕС на Сереті

Опубліковано:
22 Червня, 2020

Поблизу Буцнева на Тернопільщині активісти зібралися на акцію. Вони виступають проти греблі та мікроГЕС на річці Серет. Заявляють, що приватна ГЕС працює незаконно. Про це Суспільному повідомив співорганізатор акції Андрій Об’єщик. 

На Тернопільщині люди протестують проти "Мишковицької мікроГЕС"

Зібралися пів сотні активістів

Цю акцію екозахисники анонсували 21 травня та 4 червня на зустрічах “У четвер о четвертій біля облради”.

На Тернопільщині люди протестують проти "Мишковицької мікроГЕС"

Акцію анонсували у травні та на початку червня

Керівник ГО Протидія корупції та моніторингу екології “Скеля” Андрій Об’єщик каже, що питання цієї мікроГЕС вирішують близько року. “Скеля” надсилала запити до управління екології, Держгеокадастру:

“Екоінспекція відповіла, що цей об’єкт вступив в експлуатацію з порушеннями. Бо підприємець не має усіх дозвільних документів від екології. У Держгеокадастрі також була мова про захоплення ділянки водного фонду. А результат – ГЕС працює. Річка перегороджена. І ми маємо набір розібрати цю загорожу”. 

На Тернопільщині люди протестують проти "Мишковицької мікроГЕС"

Андрій Об’єщик каже, що ГЕС працює незаконно

В обласному управлінні екології та природних ресурсів Суспільному підтвердили, що, дійсно, документів про оцінку впливу ГЕС на навколишнє середовище не видавали. Про це розповів заступник начальника управління Олександр Панчук. 

На Тернопільщині люди протестують проти "Мишковицької мікроГЕС"

“Я живу поблизу. Боюся, що через зміну рівня води, моє обійстя може затопити. Та й шкода, риба не може мігрувати і нормально рости. Туристи, які раніше сплавлялися, мають такі перешкоди”, – каже мешканець села Буцнів Мирослав Козар.

Екозахисник Леонід Бицюра розповів, усю територію річки Серет відзнімають дронами, щоб створити модель для постійного моніторингу:

“Передусім, нас цікавить чистота Серета і стан екосистеми. На це впливає механічне і хімічне забруднення, а також штучно створені об’єкти. Ними регулюють рівень води. А в результаті – заболочені береги, зміліле русло, затоплені дерева і кущі. Тут на території, крім мікроГЕС, є ще два об’єкти: шлюз і гребля”. 

На Тернопільщині люди протестують проти "Мишковицької мікроГЕС"

В акції беруть участь пів сотні екозахисників з громадських організацій “Скеля”, “Сильна Галичина”, руху “Вільний Дністер”, соціальної ініціативи “Happy Animals Тернопіль” , – повідомив Андрій Об’єщик.

За його совами, учасники акції домовилися з директором ПМП “ЛЮКС”, який використовує цю греблю, що наразі відкривають засувки і спускають воду. А після того, як будуть результати розслідування, вирішать, чи її демонтуватимуть.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гес, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #об'єщик, #Серет, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: