У православних християн розпочався Петрів піст

Опубліковано:
16 Червня, 2020

15 червня розпочинається Петрів піст. Його ще називають постом П’ятидесятниці та Апостольським. Це не надто суворий піст, однак все ж діють певні обмеження в їжі та поведінці людей.

Тривалість Петрового посту

Петрів піст не має сталого терміну тривання, його початок припадає на понеділок, рівно через тиждень після святкування Святої Трійці. Закінчується піст 12 липня в День святкування пам’яті святих апостолів Петра і Павла. Цього року віряни постуватимуть 27 днів, загалом тривалість посту варіюється від 8 до 42 днів.

Петрів піст встановлено в перші століття християнства на згадку про святих апостолів Петра і Павла, які постували, готуючи себе для проповіді Євангелія. Традиція апостольського посту набула додаткового розповсюдження у зв’язку з будівництвом храмів в ім’я першоверховних апостолів Петра і Павла в Константинополі та Римі.

Як правильно харчуватися у Петрів піст

null

 

null

Піст перед святом Петра і Павла не вважають суворим, проте традиційно заборонено вживати їжу тваринного походження – м’ясо, молочні продукти, яйця, а також, відповідно, страви із ними.

Загалом основу пісної трапези складає зелень і страви з неї, крупи, ягоди та гриби. Водночас у певні дні цього посту допускається певне послаблення, коли можливе вживання риби. Також дозволяється випити трішки вина у вихідні та храмові свята.

null

Петрів піст по днях тижня:

У понеділок дозволяється вживати гарячу їжу без рослинної олії.

У вівторок, четвер, суботу та неділю можна їсти рибу.

потрібно дотримуватися суворого посту у вигляді сухоїдіння (можна воду, хліб, сирі овочі, ягоди та фрукти).

null

Що заборонено в Петрів піст

Основна мета Апостольського посту – підготувати вірян до свята Петра і Павла. Петропавлівський піст передбачає обмеження, які спрямовані на очищення тіла і душі людини. Тож варто не тільки утриматися від тваринної їжі, а й від певних повсякденних справ.

Так, наші предки намагалися протягом усього посту не займатися рукоділлям, щоб не “зашити” своє щастя. Ще існує повір’я, що в Петрів піст не можна стригтися, брати і давати гроші в борг, хрестити дітей і проводити обряд вінчання. Раніше вважалося, що шлюб, укладений на Петрівку, не буде міцним і щасливим.

Також в Апостольський або Петрів піст заборонені ворожіння та проведення магічних ритуалів.

Не варто лаятися та сваритися, відвідувати розважальні заклади та зловживати алкоголем.

Протягом посту віряни щонайменше один раз сповідаються та причащаються.’

Помиляється той, хто вважає, що піст полягає лише в утриманні від їжі. Справжній піст, – учить святитель Іван Золотоустий, – це незлобливість, утримання язика, відкидання гніву, приборкання пожадливості, припинення наклепів, брехні й порушення обіцянок. 

“Значення посту полягає не у стриманості від їжі, а в усуненні гріхів. І хто обмежує піст тільки стриманістю в їжі, той властиво безчестить його. …. Що за користь, коли ми стримуємося від птиць і риби, а гриземо і з’їдаємо братів», –  Святий Іоан Золотоустий. 

Про піст

Посту дотримуються всі вірні Православної Церкви України. Якщо є проблеми фізичні чи духовні (хвороби), духівник (священик) може благословити послаблення посту, тільки в конкретному випадку. Або ми самі вибираємо для себе піст, можливий тільки для нас. Дуже важливо дотримати покладену на себе обітницю протягом усього посту. 

Як постувати дітям?

Відношення до дітей у Церкви особливе. Сам Господь Ісус Христос сказав щодо дітей: «… не забороняйте їм приходити до Мене, бо для таких є Царство Небесне» (Єв. Мт.9.38). 

«Їжа не наближає нас до Бога, бо коли не їмо, нічого не втрачаємо, і коли їмо нічого не набуваємо» (1 Кор. 8.8). 

Кому не можна постити?

Звільняються від посту:

– вагітні та жінки, які годують грудьми; 

– діти до 12 років;

– люди після важких захворювань та люди похилого віку(після 60 років); хворі з онкодіагнозами, хворобами шлунку, цукровим діабетом, проблемами щитовидної залози, анемією, гіпертонією;

– воїни;

– люди при роботі, яка вимагає важких фізичних навантажень.

Якщо хтось не звик обмежувати себе, то краще не відмовлятися одразу від усього, а лише від якоїсь одної категорії продуктів: жирного м’яса і ковбас, алкоголю, кави, солодощів, молока. Інакше людина швидко зірветься і відчуватиме стрес. А хороший доброзичливий настрій – основна умова посту.

Не слід сприймати піст як дієту. У давнину українці ховали у скриню яскравий одяг, люльки, не робили застіль і веселощів.  Головне обмеження – у поганих звичках. Сьогодні можна менше проводити час за комп’ютером, у соцмережах не читати критицизму до ближніх та озлобленості до влади, краще узагалі заходити в соцмережі лише для роботи. Не виявляти дратівливості у транспорті. Не грати в ігри, не дивитися серіали, не курити і не пити алкоголь.

А чим тоді можна зайнятися? Читати добрі книжки, молитися і відвідувати храми, відвідати далеких родичів і хворих, сиротинці і пансіонати для престарілих, виховувати дітей, допомагати іншим, миритися і просити пробачення, гуляти у лісі.

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: