Відбулося вручення обласної літературної премії імені Ярослава Павуляка

13.06.2020 18:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

11 червня у сільській бібліотеці Настасова, що у Тернопільському районі, вперше відбулося урочисте вручення обласної літературної премії імені Ярослава Павуляка. Настасів – родинне село відомого українського поета, члена двох творчих спілок: Національної спілки письменників України та Словаччини. Згідно Положення про Премію, нею відзначаються автори – жителі Тернопільської області, які внесли вагомий внесок у популяризацію творчості відомого настасівчанина, поета, громадсько-політичного діяча, шістдесятника Ярослава Павуляка, а також автори поетичних збірок віком до тридцяти п’яти років. Обговорення та оцінювання творів і робіт, поданих на здобуття премії, проводилося конкурсною комісією у складі п’яти осіб, яких затвердив виконком Настасівської об’єднаної територіальної громади терміном на три роки. До неї увійшли члени Національної спілки письменників України Марія Назар, Анна-Віталія Палій, Валентина Семеняк, Зіновій Кіпибіда, доктор мистецтвознавства, професор Олег Смоляк. Премією  можуть нагороджуватися громадяни України – мешканці Тернопільської області, які мають здобутки у дослідженні творчості Ярослава Павуляка, а також громадяни України з інших областей, чиї твори чи роботи присвячені дослідженню творчої спадщини поета.

У номінації за «Кращу збірку молодого поета»  першими лавреатами стали поетеси Наталя Близнюк («Печать Іоанна») та Ірина Табак («На відстані вій)». Вони набрали однакову кількість балів. Дипломи їм вручив голова конкурсної комісії Олег Смоляк.  А сертифікати на суму 5 тисяч гривень від Благодійного Фонду «Покрова», вручив його засновник, народний депутат України, голова обласної організації «Агропродсервіс», голова Тернопільської обласної організації   Аграрної партії України Іван Чайківський. За популяризацію творчої спадщини Ярослава Павуляка (книги «Ярослав Павуляк у споминах», «Ярослав Павуляк у слові», «Художньо-виражальні засоби в поезіях Ярослава Павуляка») дипломом нагороджено уродженця Настасова, доктора мистецтвознавства, професора Олега Смоляка. Премію він отримав від мецената господарника Михайла Гомівки. Книги у подарунок лавреати отримали від голови ГО «Знак громади» при Настасівській сільській раді С. М. Пиндуса. Присутніх та новоспечених лавреатів привітав голова Настасівської ОТГ Микола Злонкевич.

Того дня гості вшанували молитвою пам'ять про відомого поета –  відвідали його могилу на сільському цвинтарі. Побували на подвір’ї, де колись стояла  хата і де він народився. А ще завітали  до відреставрованого пам’ятника Тарасу Шевченку. Ініціатором встановлення якого був студент Ярослав Павуляк і за що у свій час добряче поплатився: зазнав переслідувань від комуністичної влади.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі