Відновити у пологових будинках Тернополя партнерські пологи просять жителі міста

Опубліковано:
12 Червня, 2020

Тернополяни просять дозволити у пологових будинках міста партнерські пологи. Петицію з таким змістом 11 червня у міській раді зареєструвала Ірина Яремчук. У тексті петиції вона зазначає:

«Вже більше десяти років як партнерські пологи стали звичною практикою у наших пологових, деякі жінки навіть не уявляють появу на світ своєї дитини без чоловіка, жінкам дійсно важливо мати поруч близьку людину, щоб не народжувати у страху і на самоті.

Та партнерські пологи – це не лише забезпечення психологічної підтримки для жінки, а й доведене зменшення кількості медичних втручань (народжень шляхом кесаревого розтину, інструментальних пологів зокрема). А діти в результаті народження з партнерською підтримкою мають вищі показники здоров’я.

Читайте також

Тернополяни просять провести випускні вечори школярів. Подали петицію

На жаль, у Тернополі на час карантину партнерські пологи заборонили рішенням керівника робіт з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня №7 від 1.04.2020 року та рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 287 від 6.04.2020 року.

Місцеві ради дійсно повинні опікуватись матеріально-технічними потребами комунальних закладів охорони здоров’я. Проте така заборона – це вже втручання у медичні питання. Це компетенція Міністерства охорони здоров’я України. А жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів від МОЗ України чи ВООЗ немає. Навпаки, Всесвітня організація охорони здоров’я нещодавно надала свої роз’яснення стосовно пологів під час епідемії COVID-19. Вона наголошує: забезпечення права жінки на позитивний досвід безпечних пологів зараз так само важливе. І невід’ємною складовою реалізації цього права є можливість партнерської підтримки для усіх жінок, навіть для тих, хто підтверджено має коронавірус.

Можна також звернутися до досвіду інших країн, які відновили або взагалі не забороняли партнерські пологи в період пандемії. Наприклад, це Чехія, Німеччина, Велика Британія. Навіть губернатор штату Нью-Йорк у США, де вирує епідемія, став на захист цього базового права породіль і своїм рішенням повернув партнерські пологи. Деякі пологові будинки України також створили відповідні умови і проводять партнерські пологи, зокрема в Луцьку та Києві.

Відновлення практики партнерських пологів у Тернополі дійсно можливе. Звісно, необхідно передбачити додаткові заходи безпеки – контроль стану здоров’я партнера, обов’язкове використання засобів індивідуального захисту (маска тощо), миття чи дезінфекція рук, безперервне перебування з породіллею, щоб забезпечити не лише підтримку породіллі, а й захист медичних працівників.

Прошу повернути партнерські пологи у м. Тернопіль, скасувати відповідні заборони та зазначити безпечні умови для їх проведення під час епідемії COVID19», – пише авторка.

Нагадаємо, щоб цю петицію розглянули у міській  раді – за 30 днів вона має зібрати 300 підписів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #петиція, #пологи, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: