Доктор історичних наук з Тернопільщини посадив 40 тис сажанців декоративних дерев

Опубліковано:
10 Червня, 2020

40 тисяч сажанців, майже 20 видів різноманітних декоративних дерев посадив Михайло Апостол – доктор історичних наук, знаний на Тернопільщині аграрій, засновник Тернопільського благодійного фонду «Апостол», координатор Всеукраїнської благодійної програми «Добро людям», заступником голови Тернопільського земляцтва у Києві. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua

“Цей парк я висаджував майже 20 років тому в одному селі, де орендував паї. Тут було висаджено більше 40 тисяч сажанців, майже 20 видів різноманітних декоративних дерев. Оскільки той рік був надзвичайно посушливим, то нам вдалося врятувати біля 30 тисяч висаджених сажанців, на той час висотою 30-60 см”, – зазначив Апостол.

Михайло Апостол наголосив, що він розумів – це не принесе ніяких фінансових девідендів та і не поверне величезних витрат,але сьогодні, проїжджаючи біля цієї краси, він розуміє, що це варто тих величезних потуг.

“На жаль, мені доводиться бачити ті колись висаджені 30 тисяч саджанців, які нині вже стали досить великими деревами, дуже рідко, один чи два рази на рік. Це дійсно, не 2-3 деревця посадити і «виставити» фото у соцмережі, це величезна праця і витрати…”, – підкреслив Апостол.

Доктор історичних наук додав, якби кожен посадив стільки дерев чи кущів, скільки йому вдається, то Україна дійсно була би країною лісів і садів.

“Бо коли ми не хочемо, щоб наші землі через кілька десятиліть перетворилися у пустелі, а пилові бурі були звичайним і частим явищем, нам необхідно терміново висадити 1-1,5 млн гектарів лісу”, – прокоментував Апостол.

Також Михайло Апостол пояснив де ж, передусім, садити деревця.

“Там, де є можливість: біля своїх садиб, у містах і селах, на їхніх околицях, на всіх болотистих і гористих місцевостях, на схилах і неродючих землях. Тільки так врятуємо наші землі і збережемо хоч мінімальні водні запаси. Бо іншого виходу у нас немає. Сьогодні ще є шанс, а завтра може бути пізно. Тож кажу,  не треба щораз «лайкати» кожен мій пост із фото, де я закладаю нові плантації майбутнього лісу чи молодого саду. ПРОСТО БЕРІТЬСЯ ЗА ЛОПАТУ І САДІТЬ ЛІС АБО САД”, – наголосив Апостол.

Михайло Апостол на день народження внуків висаджує для кожного стільки саджанців, скільки їм виповнюється років.

“Наприклад, Ігоркові виповнився рік – я посадив для нього червоний дуб, нехай ростуть разом, Анюті 9 років, посадив 9 лохин. І так рік у рік, цього висадив 40 дерев і кущів, на наступний рік буде 46. А там знову щось придумаю”, – каже він.

Михайло Апостол оновлює щороку свій сад, додаючи все нові й нові дерева, кущі.

“От кілька днів тому кавове дерево кенгурське, привіз, «Золотий дощ» альпійський, тюльпанове дерево, клен японський, церцис канадський, екзотичний декоративний дерен Коуса”, – зазначив Апостол.

Він каже, що посадив ще Хурму американську та багато інших рідкісних унікальних саджанців, які придбав у товаристві «Хмелева», що на Івано-Франківщині для свого майбутнього Лісосаду.

“Я його називаю Лісосад, який закладаю у себе в селі, біля хати на присадибній ділянці, де раніше садили картоплю. Не знаю, що вийде з того всього, але тут підготував площу для майже 100 видів декоративних дерев і кущів, зокрема й рідкісних, оригінальних. Уже є більше 40 видів: від сакури, японської вишні, декількох сортів павлонії до різноманітних кленів. Це моя мрія”, – зізнається він.

Михайло Апостол каже, що дуже сподівається дожити і побачити все це барвисте диво-дійство в повному своєму розквіті.

“Шкода, що зараз немає аж такої великої можливості доглядати посаджене, хоча, на перших порах Бог допомагає дощами, вологою і теплом, то мають прижитися”, – підсумував Апостол.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #апостол, #дерева, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: