Половина бюджету – на розвиток освіти: у Великогаївській ОТГ капітально ремонтують школи та садочки

Опубліковано:
7 Червня, 2020

Децентралізація створює можливості, а віддані своїй справі керівники втілюють їх у реальність. Отримавши широкі повноваження та значні ресурси у Великогаїській ОТГ використали їх наповно. Завдяки чітко сформованій програмі розвитку громади модернізація інфраструктури та реалізація людського потенціалу відбулись не вибірково та хаотично, а сплановано та органічно.

“Реформа децентралізації якраз практично співпала з реформою Нової української школи. ОТГ, на мою думку, відіграло тут найбільшу роль, а саме його засновники в особі голови сільської ради Олега Андрійовича Кохмана та депутатського корпусу.Також 1 липня 2016 року було створено Відділ освіти”, – каже заступник начальника Відділу освіти виконавчого комітету Великогаївської ОТГ Ігор Глива.

У підпорякуванні Відділу освіти Великогаївської ОТГ перебувають 7 закладів загальної середньої освіти, один з яких опорний – Великогаївська школа з двома філіями у Дичкові та Білоскірці. Є три дошкільних заклади та 6 дошкільних підрозділів в складі навчально-виховних комплексів загальноосвітніх шкіл. У громаді – 976 учнів та 342 вихованці. На розвиток цієї сфери виділяють понад 50 відсотків місцеого бюджету.

Перше, за що взялися у громаді, це відновлення шкіл, їх капітальний ремонт та оновлення матеріально-технічної бази.

“Школи та заклади освіти ми отримали у досить плачевному стані, багато років ніхто не робив ніяких ремонтних робіт, практично починали з нуля. За роки діяльності ОТГ здійснено дуже багато капітальних ремонтів, оновлено матеріально-технічну базу шкіл та садочків. Минулого року, зокрема, проведено капітальний ремонт опорного закладу у Великих Гаях, ремонт спортзалів у Козівці та Баворові. Також оновлено повністю харчоблок у Товстолузі, встановлено бруківочне покриття на території школи і підходах до них у Баворові та Скоморохах. Закуплено повністю всі аудиторні дошки”, – розповідає Ігор Богданович.

Подбали у громаді і про доїзд дітей до навчальних закладів. За кошти державного та місцевого бюджетів Великогаївська громада придбала два шкільні автобуси. Курсує транспорт згідно з графіком.

“За час функціонування Відділу освіти у Великогаївській ОТГ, з 2016 року, закуплено два нових шкільних автобуси. Це – на Гаївську школу, як опорний заклад, та на другу таку, скажімо, віддалену частину – Баворів. Один автобус обслуговує центральну територію з осередком у Баворові, інший – звозить і розводить учнів опорного закладу. Вартість закупленого транспорту, – каже Ігор Глива, – трохи більше трьох з половиною мільйонів гривень. З них 70% – це кошти держави і 30% – співфінансування місцевого бюджету. Тому зараз проблем з доїздом немає. Транспорт курсує за встановленим графіком.”

Все, що не відбувається – є потрібним, а інколи й необхідним, – переконаний Ігор Богданович. Користь для себе у місцевих школах віднайшли навіть у запроваджені карантину. Завдяки обмеженням тут реалізували те, що вже давно мали на меті освоїти.

“Ми ніколи не стоїмо на місці. Намагаємося розвивати та удосконалювати методики навчання. Цьогоріч через карантинні обмеження ми запровадили як для нас, так і для всіх учасників навчально-вихованого процесу, нову форму навчання – дистанційну. І цей карантин, насправді, це був хороший привід набути нових професійних навичок, почати робити те, що давно потрібно було зробити”, – каже заступник начальника Відділу освіти виконавчого комітету Великогаївської ОТГ Ігор Глива.

Вже традиційно кожного року у Великогаївській ОТГ при школах функціонують три табори, у яких відпочивають діти пільгових категорій. За кошти місцевого бюджету кількість місць постійно збільшується.

“Табори функціонують у нас при школах І-ІІІ ступенів, це – Великі Гаї, Товстолуг, Баворів. Тривалість відпочинку – 14 днів. Діти з малозабезпечених сімей, діти учасників АТО та позбавлені батькіського піклування та інших пільгових категорій мають змогу відпочинити безкоштовно. Тут задіяні як вчителі та педагоги-організатори, так і наш шкільний транспорт. Також неодноразово вже вдавалося залучати волонтерів. На жаль, цього року через коронавірус табори не вібудуться”, – розповідає Ігор Богданович.

Окрім цього, за словами заступника начальника Відділу освіти виконавчого комітету Великогаївської ОТГ Ігоря Гливи, щороку діє “Мовний табір” – це табір для обдарованих дітей.

“Його організовують для переможців олімпіад як місцевого, так і районного рівнів, дітей, які приймають активну участь у різних конкурсах та громадській роботі. Хлопчики та дівчатка мають тут можливість удосконалити англійську мову, поділилися досягненнями та отримати нові знання.”

Завдяки проведенню громадського конкурсу у громаді також можна реалізувати свій проект. Його може подавати як заклад, так і окрема людина. Єдина умова – проект має бути корисним для ОТГ. Переможців конкурсу визначають за результатами голосування.

“Від освіти цього року від освіти пройшли три таких громадських ініціативи – придбання аудиторних дошок, почала функцінувати “Мовна лабораторія” у навчально-виховному комплексі села Товстолуг та закуплено апаратуру для освітнього закладу Баворова. Також біля шкіл встановили велопарковки, адже дуже багато учнів користуються цим транспортом”, – зазначає Ігор Глива.

На цьому у Великогаївській ОТГ зупинятися не збираються. Ігор Глива каже, й надалі працюватимуть над розвитком галузі освіти, її удосконаленням та збільшенням фінансування.

В загальному, тільки минулоріч на фінансування освітніх установ і програм у Великогаївській ОТГ спрямовано 43 мільйони 728 тисяч 275 гривень, або 52,35 відсотка обсягу видатків загального фонду. На утримання загальноосвітніх навчальних закладів виділили 33 мільйони 809 тисяч 935 гривень, з яких – 24 мільйони 975 тисяч 503 гривні за рахунок міжбюджетних трансфертів з державного і обласного бюджетів і решта – надходженння сільського бюджету. Видатки з утримання закладів дошкільної освіти у 2018 році склали 7 мільйонів 792 тисячі 593 гривні. Цього року видатки на розвиток освіти не менші і становлять понад 50 відсотків від загальної суми місцевого бюджету.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОТГ, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: