Стало відомо чи вистачить українцям цьогоріч вітчизняної картоплі

06.06.2020 11:13   Джерело: seeds
Опубліковано : Новини Тернопілля

Незважаючи на погоду, наразі прогнози по врожаю вітчизняної картоплі доволі оптимістичні. Викликає занепокоєння дешевий імпорт молодої картоплі, адже це по суті формує стартові ціни у сезоні, розповів директор ТОВ “Агріко Україна” Микола Гордійчук.

“Рано казати, яким буде урожай, треба почекати липня. Якщо погода сприятиме, то нестачі картоплі споживачі не відчують. За моїми спостереженнями, виробники картоплі посадили стільки ж чи навіть більше.

Викликає занепокоєння дешевий імпорт молодої картоплі, адже це по суті формує стартові ціни у сезоні. Незважаючи на заморозки на півдні, минулого тижня гуртова ціна молодої картоплі на ринку “Копані” становила 8 грн/кг, що нижче, ніж у сезоні-2019.

Проте у найближчі сезони дрібні, непрофесійні господарства підуть з ринку, їм буде важко конкурувати. Залишаться лише ті компанії, які підходять до картоплярства професійно, вкладають гроші в інфраструктуру (системи поливу та зберігання), працюють системно.

Багато картоплярів зрозуміли, що задля успіху — потрібно об’єднуватися і спільними зусиллями розвивати галузь. Сподіваюсь, незабаром українське картоплярство стане саме таким”, – каже Микола Гордійчук.

Наразі УАВК та ще декілька асоціацій, що об`єднують професійних виробників овочів, закликають до створення робочої групи при МЕРТ, яка зайнялася б питаннями розвитку овочівництва, картоплярства та впровадженням зрошення. Одним із перших та пріоритетних питань на яке варто звернути увагу, на думку Миколи Гордійчука, є захист ринку від неякісної картопляної продукції.

“Коли під виглядом столової картоплі з Росії та Білорусі завозиться насіннєва, коли абсолютно відсутній фітосанітарний контроль на кордоні, — це неприпустимо. Тож пріоритетним є напрацювання законопроектів для захисту інтересів українських виробників.

Друге — це реально працююча державна програма з розвитку галузі. Пільгове кредитування та допомога фермерам у будівництві систем зрошення, картоплесховищ, придбанні обладнання для доробки тощо. Як бачимо, група з питань розвитку овочівництва при МЕРТ створена не була. При тому виноградарі, виробники ягід і садівники свої профільні групи при МЕРТ уже мають”, – нагадує Микола Гордійчук.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: seeds  

Коментарі