На Тернопільщині є комплекс із унікальною мінералізованою водою

05.06.2020 10:46   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

Гусятинський район, що на Тернопільщині, здавна славився своїми мінералізованими водами. Колись тут діяло два санаторії республіканського значення. Тепер ці курорти занепали, але цілюща вода залишилася.

Підприємець Ярослав Угляр із села Оришківці має патент на використання цієї особливої води. Тут її називають «рапа». Щоб оздоровитися нею, треба їхати в готельно-ресторанний комплекс «Орися», розташований обабіч траси Тернопіль — Чернівці.

null

Глибина свердловини, з якої добувають мінералізовану воду, — 770 метрів. «Я консультувався з науковцями Одеси, Полтави та Ізраїлю. Виявилося, що вода зі схожим фізико-хімічним складом є лише в Прибалтиці на курорті «Друскінінкай», — розповідає Ярослав Угляр. — Щось подібне є на Закарпатті. Але наша вода ліпша. В ній майже втричі більша концентрація солі. А ще в нашій воді є йод і кальцій. Щоби збалансувати вміст магнію, я додаю бішофіт полтавський. Це позитивно впливає на кровоносну систему».

null

«Поки відкриють санаторії – мине час. Місцеві водойми часто забруднені. На моря їхати чи за кордон – не всім зараз зручно і безпечно через коронавірус. А ми тут зовсім неподалік. Такий собі «шматочок моря» в Оришківцях. Дотримуємося усіх карантинних норм, персонал комплексу пройшов потрібні консультації і готовий до роботи за нових умов. Санітарні норми для нас були завжди на першому місці, такими нині й залишаються. Наші соляні гідромасажні ванни дуже корисні», - каже Ярослав.

За даними науковців, «рапа» помічна при хворобах опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем, при цукровому діабеті, ожирінні й гінекологічних захворюваннях. А високий вміст бору і йоду дає змогу лікувати щитовидну залозу. Проте є й певні протипоказання — туберкульоз, онкологія, відкриті рани тіла. Нині в «Орисі» оздоровитися «рапою» можна в малому й великому басейнах. Для того, аби їх вчасно наповнювати, Ярослав Угляр придбав водовоз. Кожні п’ять днів цистерну заправляють свіжою водою зі свердловини Новозбручанського родовища, яке розташована за 27 км від «Орисі». Тут її підігрівають до 29—31 градуса, зберігаючи природній непрозорий колір. Майже щодня доводиться доливати в басейни до 100 літрів води, бо вона випаровується.

null

 

null

 

null

 

null

Лікарі рекомендують починати занурюватися в «рапу» поступово. Перші 2—3 сеанси мають тривати від 7 до 15 хвилин. Потім можна подовжити час перебування у басейні до півгодини. Аби досягти відчутного поліпшення здоров’я і самопочуття, варто відвідати 10—12 сеансів. Через місяць-два цей курс можна повторити.

За останні 5 років мінеральними басейнами в Оришківцях цікавиться все більше людей. Сюди їдуть зі всієї країни. За словами власника комплексу, найприємніше дізнатися, що нові відвідувачі приїхали за рекомендацією чи гарним відгуком від інших людей: «Це – довіра. Ми це цінуємо й намагаємося тримати марку». Місцева рапа має й постійних клієнтів, бо люди відчули її корисний вплив на своєму здоров’ї.

null

Але «Орися» - це не лише мінералізована вода. Нині в цьому комплексі є АЗС та заправна станція для електромобілів, стоянка для авто, ресторан із кількома затишними залами, де одночасно можуть перебувати до 300 осіб. Віднедавна працює готель на 25 місць. Поруч мальовничий дворик із закритими альтанками. Також тут можна поплавати у великому басейні. Працюють три сауни: можна підібрати за бажанням композицію з лікувальних трав – полин, м’ята і т. д. Нещодавно відкрили хамам – це місце для тих, кому звичайна сауна не підходить. У хамамі температура нижча - 50-55 градусів, тут зберігають оптимальну вологість, можна подихати ефірними маслами. Зручний і легкий релакс.

В Оришківці Гусятинського  району легко дістатися й не маючи власного транспорту, з обласного центру щопівгодини курсують маршрутні таксі та рейсові автобуси в цьому напрямку. З Тернополя сюди лише 65. Від Хмельницька комплекс «Орися» розташований за 100 км. Від Кам»янця-Подільського - 85 км. Аби оздоровитися в мінералізованих купелях недалеко їхати і з Чернівців – 110 км. Від Івано-Франківська сюди – 120 кілометрів.

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі