Чому ми часто вважаємо абьюзивні стосунки нормальними?

04.06.2020 23:42   Джерело: lady.tochka.net
Опубліковано : Новини Тернопілля

Про абьюзивні стосунки не говорять зараз тільки ледачі: ця тема обговорюється в соціальних мережах, кіно і популярних композиціях, а значить все більше і більше людей намагаються розібратися в тому, що ж робить абьюз нормою в наших очах.

Ми спробували проаналізувати ситуацію і виділили кілька причин, за якими абьюз стає не просто звичайним визначенням любові, а навіть трішечки більшим - бажаним.

Абьюзивні стосунки - стосунки, в яких один з партнерів порушує особисті кордони іншого, принижуючи, жорстоко поводячи себе з партнером і застосовуючи насильство з метою придушення волі жертви. У такому типі стосунків жертві практично неможливо вийти з відносин.

Що робить абьюзивні стосунки нормальними в очах окремих людей?

1. Абьюз романтизують

Лана Дель Рей нещодавно загриміла в скандал, попросивши не засуджувати її за романтизацію абьюзивних стосунків, сказавши, що вона лише пише про своє життя. Такі ж тексти можуть траплятися й у Хозіера, і у Земфіри, і у Аріани Гранде.

Музика становить чималу частину нашого життя, так само як і кіно, в якому теж чимало абьюзу (згадай хоча б найромантичніший фільм з Гослінгом "Щоденник пам'яті"). А якщо ми споживаємо так багато інформації про те, що абьюз це романтично, то в результаті ми дійсно починаємо так думати.

2. Це нерідко здається непідробним коханням

Сварки, які закінчуються бійками і словами ненависті, здаються доказом щирих почуттів, адже бурхливий загострення пристрастей, ніби за Шекспіром, не стається між двома байдужими один до одного людьми.

До речі, "б'є - значить любить" з цієї ж серії.

До того ж, абьюзери часто стрімко розвивають стосунки, що здається спалахом почуттів, подібним до найяскравіших наших уявленнь про кохання.

3. До абьюзивних партнерів повертаються частіше (і здається, ніби їх люблять більше)

І справа тут не в хитрій статистиці, а в звичці жертви бути жертвою. Часто у тих, хто постійно піддавався насильству, настільки підірвана віра в себе і самооцінка в принципі, що вони повертаються до абьюзера тільки тому, що не вірять, що їх дійсно здатні любити (це ще називають стокгольмським синдромом, коли жертва встановлює міцний зв'язок з агресором).

4. Все більше людей стикаються з абьюзом, а якщо це повсюдно - значить нормально

Твої подруги і друзі (важливо, що і чоловіки страждають від абьюзу, а не лише жінки) можуть розповісти тобі вагон історій про деструктивні абьюзівні стосунки, але при цьому будуть стверджувати, що вони по-справжньому кохали агресора. У підсумку твоє уявлення про абьюз зупиниться на позначці "норма" при оцінці будь-якої ситуації з боку.

Що робити, якщо ти опинилася в абьюзивних стосунках?

Знайти єдиний правильний для себе механізм - зізнатися собі в тому, що ти (або твій партнер) жертва, а значить рано чи пізно один з вас зробить іншого вкрай нещасним. А це вже навряд чи про норму або про любов.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: lady.tochka.net  

Коментарі