Олег Кохман: «Щоб отримати результат – потрібні команда і фінанси»

Опубліковано:
2 Червня, 2020

Великогаївська територіальна громада серед тих, що об’єдналися одними із перших, відлік роботи нової структури тут розпочався 22 грудня 2015 року.

«Ми прагнули створити в Тернопільському районі свій мінірайон, де місцеві жителі могли б отримувати всі необхідні послуги й облаштовувати краще життя для себе й майбутніх поколінь. Чесно кажучи, тоді ще не знали: буде краще чи гірше? – каже Великогаївський сільський голова Олег Кохман. – Об’єднанню передував нелегкий процес. Серед частини людей домінувало несприйняття децентралізації. Оскільки населені пункти, що нині входять до громади, знаходяться у 20-кілометровій зоні від обласного центру, мали різні пропозиції кому й до кого приєднуватися.

Дискутували на цю тему і з заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеславом Негодою, директором інституту розвитку територій Юрієм Ганущаком і все ж перемогла ідея нашої ініціативної групи, до якої входили голови сусідніх сільських рад, утворити свою, окрему громаду з адмінцентром у Великих Гаях.

– Олеже Андрійовичу, кожна роботу потребує планування. З чого починалася діяльність вашої ОТГ?

– Наша громада потрапила в число учасників IV загальноукраїнського проєкту, де отримала консультації щодо розроблення Стратегічної програми розвитку. Для того, аби врахувати пропозиції жителів, потреби кожної галузі чи сфери, провели громадські слухання і, маючи хорошу команду, вивчили й обрунтували всі варіанти надходження коштів, тому що мріяти і планувати можна багато, але, щоб отримати результат – потрібні фінанси. Стратегічну програму розвитку Великогаївської програми на період до 2022 року прийняли на сесії, у ній чітко прописали, що маємо зробити протягом цього часу. Передусім покращення інфраструктури в селах, що входять до громади. Уже у 2016 році відновили дороги в Скоморохах, Баворові. Відремонтували три внутрішні вулиці в Товстолузі. Майже 2 млн грн виділили на облаштування доріг у Грабівцях і Білоскірці. Нині сполучення між селами в громаді в доброму стані. Облаштовано освітлення вулиць у населених пунктах.

– Кажуть, найбільше проблем в освіті, медицині, наданні адміністративних послуг…

– На початку в громаді не було навіть відповідного приміщення для роботи нашої команди. Нині маємо для цього всі умови. Створили відділи освіти, культури, віднедавна запрацював ЦНАП, де щомісяця обслуговують майже 600 громадян. Тут надають 160 різних послуг, видають ID-картки й закордонні паспорти, а 70 % адміністративного збору за їх видачу зараховується до місцевого бюджету.

Особлива турбота про навчальні й дошкільні заклади. Там, де потрібно було, провели реконструкцію, замінили вікна, утеплили приміщення, облаштували класи. Кардинально змінилася ситуація щодо медичного обслуговування людей. Маємо два своєрідні медичні центри в Баворові і Великих Гаях. У Баворовській амбулаторії майже чотири з половиною тисячі жителів із дев’яти навколишніх сіл можуть отримувати якісну медичну допомогу. Один мільйон 300 тис. грн субвенції з державного бюджету й майже 2 млн 150 тис. грн власних коштів громади витрачено на реконструкцію й оснащення цієї лабораторії.

– Чи вистачає державних субвенцій на освіту, медицину?

– Без частки громади обійтися неможливо. Ми орієнтовно вкладаємо до 3,5 млн грн, наприклад, на освіту. Забезпечуємо школи обладнанням, допомагаємо, чим можемо, аби не відбулося скорочення штатних посад чи навіть закриття навчальних закладів. Хоча й такі преценденти трапляються. На початку навчального року довелося призупинити навчання у школах у Білоскірці і Красівці через відсутність дітей. Люди сприйняли це болісно. Але громада придбала два шкільні автобуси, щоби довозити дітей із цих сіл на навчання в Дичків і у Великі Гаї, де належно облаштовані класи, є гаряче харчування, туалети, тобто всі умови. Згадані зачинені школи «на консервації», якщо в цих селах побільшає дітей – відкриємо їх знову. Ми пояснили батькам, що навчання у Великогаївській школі обходиться у 12 тис. грн у розрахунку на одного учня, а в іншому селі – 70 тис. грн. Якщо на першу школу держава кошти дала, то вже на іншу – не вистачає. Це, однозначно, «витягує» кошти з бюджету громади.

Поліпшуємо інфраструктуру медицини. Забезпечили амбулаторію у Великих Гаях транспортом. Один автомобіль придбано за державні кошти, другий подарували керівники ПП «Агрон» Юрій і Наталія Березовські. Теж саме в Баворові: два автомобілі придбані за кошти держбюджету й нашої громади. Нині, у період пандемії, власні кошти в сумі 250 тис. грн виділили для закупівлі засобів індивідуального захисту медикам і ще по 10 тис. грн до зарплати лікарям, які борються із коронавірусом. У Скоморохах і Козівці завершуємо облаштування ФАПів, створюємо сучасні умови для роботи сімейних лікарів.

– Як у громаді налаштована робота із залученням інвестицій, співпраця із місцевими бізнесменами?

– Територіально знаходимося поблизу Тернополя й це дає певні переваги. Чимало комерційних структур розташовані на землях громади, обабіч об’їзної дороги, від них надходить частка коштів до нашого бюджету. На території громади функціонує Тернопільський регіональний фтизіпульмонологічний медичний центр, з якого також надходять податки. На території частини приміщень корпорації «Ватра», яку ми викупили, працює ТЗОВ «ТДК – ТРЕЙД», отримуємо понад 3 млн грн податку. Друге місце від надходжень на майже таку суму коштів забезпечує «Птахофабрика Тернопільська» (генеральний директор – Петро Сачик). Ще майже 12 млн грн надходить від семи АЗС.

Завершуємо роботу з легалізації земель у населених пунктах, аби з них платили податки. Основні кошти в бюджет громади надходять від фермерських господарств, які орендують земельні наділи місцевих жителів, де керівниками – Юрій і Наталія Березовські, Володимир Крупніцький, Іван Мричко, Василь Скочиляс, Антон Баворовський, Анатолій Бучинський, Андрій Дідик, Тарас Гаврилюк. З ними домовилися про єдиний розмір оплати за орендовану землю.

– Співпраця із зарубіжними партнерами теж приносить свої плоди…

– Коштів громади на всі проєкти недостатньо. Тож ми стали учасниками американської програми «DOBRE». Торік нам презентували трактор для комунальної служби вартістю 2 млн грн. Але просто так ніхто нічого не дарує. Потрібно обґрунтувати для чого саме потрібна така техніка і відповідно сплатити 50 відсотків її вартості зі свого боку й ще 50 відсотків із різних фірм, у тому числі і з державних.
У березні цього року за фінансової підтримки цієї ж програми у Великих Гаях відкрили коворкінг центр «PavuTyna» для молоді. У нас є цікаві задуми щодо облаштування туристичних маршрутів, адже на території громади чимало історичних пам’яток: старовинні костели, палац Созанського. До бюджету громади за чотири роки надійшло 100 млн грн, а якщо брати участь у вищезгаданій програмі, інших проєктах, можна зробити багато корисного.

– Ви – великий прихильник спорту й підтримуєте його в громаді…

– П’ятнадцять років працював вчителем фізкультури й кожного ранку о 6-й годині я вже на стадіоні займаюся фізичними вправами. Хочемо реалізувати такий проєкт, аби в кожному селі були спортивні майданчики чи стадіони. Тішить, що таку ініціативу підтримує молодь. Донедавна стадіони громаді не належали, але вже маємо всі необхідні документи й на черговій сесії ці об’єкти перейдуть у нашу власність. Переймаємо досвід Байковецької громади, де ввели штатні посади, запросили на тренерську роботу відомих спортсменів.

У Баворові й Товстолузі вже відкрито два спортивні майданчики зі штучним покриттям. І це тільки початок. Гордимося футбольною командою «Агрон», нашими чемпіонами. Активно допомагає керівник ПП «Агрон», президент команди Юрій Березовський, підтримує її народний депутат України і засновник компанії «Агропродсервіс» Іван Чайківський.

– Нещодавно до Великогаївської громади приєдналася Кип’ячка. Мабуть, процес децентралізації на цьому завершено?

– До нашої громади входить 15 населених пунктів. Переконаний, такої кількості достатньо, аби громада успішно вирішувала стратегічні питання свого розвитку. Активно спілкуємося зі своїми колегами із сусідніх громад, обмінюємося досвідом. Злагодженій роботі завдячуємо працівникам нашої команди, їх називаю універсальними солдатами, яким до снаги нестандартні рішення, робота, аби Великогаївська ОТГ стала лідером спроможності громад. Тільки тоді вирішуватимуться питання економічного розвитку, культури, медицини, освіти, транспорту, упорядкування території. Тобто громада повністю відповідатиме за все, що відбуватиметься на нашій території.

Розмовляв Петро ГУДИМА

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кохман, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: