Експерти Програм «U-LEAD з Європою» провели семінар для землевпорядників тернопільських громад

02.06.2020 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Сергій Волохатий

Днями відбувся онлайн-семінар «Концепція та принципи просторового планування», який був організований за підтримки Тернопільського регіонального офісу U-LEAD. Тренером на заході виступив експерт з просторового планування Роман Романко, який вже не вперше проводить семінари та консультації для громад Тернопільщини.

«Просторове планування це додатковий інструмент економічного розвитку територій, завдяки якому створюються сприятливі умови для ефективного землекористування різних суб’єктів цього процесу. Впевнена, що отриманні на семінарі знання дозволять учасникам покращити ситуацію у своїх громадах», – підкреслила керівниця Тернопільського регіонального офісу Наталія Онищук.

За словами Романа Романка, просторове планування тісно пов’язане з концепцією сталого розвитку та включає в себе не тільки земельні питання, але й інші важливі складові. «Все частіше можна почути про збільшення громадських просторів, паркових зон та велодоріжок. У громадах займаються зонуванням територій, що зменшує кількість конфліктів між землекористувачами та створює комфортні умови для ведення бізнесу, відпочинку та проживання. Така тенденція не може не радувати», – зазначає експерт.

null

Учасники семінару детально розглянули концепцію просторового планування, включаючи його взаємозв’язок з принципами сталого розвитку. Також представники ОТГ разом з експертом здійснили аналіз впливу глобальних трендів на їхні громади. «Для Купчинецької громади найбільший вплив серед компонентів сталого розвитку мають демографічні фактори, зокрема старіння населення, переважання народжуваності над смертністю та відплив робочої сили за кордон. Уже зараз відчуваємо вплив зміни клімату на сільське господарство», – ділиться Леся Квет, представниця Купчинецької ОТГ.

«На території Вишнівецької ОТГ добре розвинений сільськогосподарський сегмент, тому найбільше ми відчуваємо зміни в кліматі, які проявляються в частоті опадів чи надмірно жаркій погоді. За останні кілька років у нас дуже сильно поміліла річка Горинь, яка протікає через усі населенні пункти громади.

Частішають випадки зниження рівня води в криницях. Ще хочеться підкреслити демографічні проблеми, зокрема низький рівень народжуваності. Вплив глобальних трендів відчутний для нас», – розповів Віталій Рись, заступник голови Вишнівецької ОТГ.

null

Також аналізувався взаємозв’язок стратегічного та просторового планування на трьох рівнях та його важливість для розвитку об’єднаних громад.

Землевпорядники ознайомилися з кращими практиками просторового планування в громадах України. У такий спосіб експерт намагався показати всі переваги цього інструменту, який може стати локомотивом економічного розвитку, особливо це стосується сільських територій.

«У нас розроблені свіжі генеральні плани на всі населенні пункти, окремо на кожен, в тому числі і м. Почаїв. В с. Старий Тараж та Комарин, на основі генпланів, розробленні проєкти із землеустрою щодо змін меж, які затверджено та введено в дію. За межами цих сіл розміщувалися ставки 180 га., тепер вони в межах, що дає нам низку переваг», – прокоментував Андрій Чубик, заступник голови Почаївської ОТГ.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі