Чотири тисячі свиней збираються тримати за 200 метрів від школи і садочка

29.05.2020 10:43   Джерело: Доба
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Близько півсотні жителів села Криве Козівського району на Тернопільщині протестували проти відбудови свиноферми. Про це повідомив житель села Степан Геник. Ферма розташована неподалік місцевої школи та дитячого садка, повідомляє "Суспільне Тернопіль".

Мешканка села Ірина Фіковська живе на Шкільній. Жінка каже, що їхня вулиця розташована навпроти ферми:

"Від першої хати до свинарника приблизно 200 метрів. У мене теж є двоє внуків. Уявіть, ті діти котрі прийшли в школу, і ті діти котрі живуть у нас на вулиці, як вони мають жити, якщо тут буде ферма. По-перше, то буде запах, по-друге, то будуть мухи, які будуть розносити різну інфекцію".

Ще один житель села, який висловлюється проти відбудови ферми – Степан Геник. Чоловік каже, його син навчається в Кривецькій школі.

За словами Степана Геника, під час попередніх зборів він зібрав підписи понад 600 селян, які проти відбудови ферми. Вони звернулися до Козівської райдержадміністрації.
Цю інформацію Суспільному підтвердив тимчасовий виконувач обов’язків голови Козівської РДА Ігор Скобляк:
"Звернення було в моєму кабінеті, були представники поліції, були представники громади села Криве, також представники Держпродспоживслужби, був підприємець. Ми розглядали це питання".

Ігор Скибляк розповів, що адміністрація не має повноважень надавати чи не надавати дозвіл, для цього є відповідні служби. Наприклад, для будівництва - це державна архітектурно-будівельна інспекція, а що до норм санітарних, то це чи держпродспоживслужба, чи державний санітарний лікар, які мали б робити висновки.

Підприємець Володимир Охотницький розповів, має договір на оренду цієї землі. Це підтвердила колишня голова Кривецької ради Софія Тиркало:

"Підприємець приміщення купив через інтернет. Коли ми взнали, що є новий власник приміщення, ми самі звернулись до нього, щоб він оформив землю. Потім ми оформили договір оренди на земельну ділянкуі більше жодних ніяких дозвільних документів ми не надавали", - розповіла Софія Тиркало.

Підприємець, який відбудовує ферму Володимир Охотницький переконує людей, що облаштує підприємство так, щоб запаху не було.

Каже - дозвіл на утримання свиней він отримав від обласної Держпродспоживслужби:

"Дозвіл дали одномоментно на утримання 4000 свиней, а поруку на 12 тисяч свиней. Такі відстані дозволяють так тримати. Попередньо в цьому приміщенні людина тримала свині, вирощувала. Я роблю так, як вимагають теперішні норми, європейські, світові норми. І люди, які тут проживають на відстані 200 – 300 метрів, не будуть чути взагалі ніяких запахів"

Працівник Держпродспоживслужби області Остап Гурський повідомив, що до них надійшло звернення від підприємця про реконструкцію ферми, його задовільнили, але розводити там свиней йому ще не дозволяли.

"У 2019 році до нас надійшло звернення від підприємця Охотницького стосовно реконструкції ферми, яка раніше використовувалася як ферма ВРХ під ферму для відгодівлі свиней, до 2 тисяч одноразового утримання. За нашою інформацією, ця ферма ще не працює. Дозволу для завезення свиней він не звертався і не отримував", - каже Остап Гурський.

Для тієї кількості свиней, які планує тримати підприємець, санітарні межі мають бути не менші 500 метрів, додає Остап Гурський, також для цього потрібно ще такі два приміщення.

Також він розповів, що підприємець звернувся до Головного управління Держпродспоживслужби в Києві, щоб йому дозволили зменшити санітарну зону між фермою і школою, садком та будинками. Це можуть зробити, якщо забруднення повітря не перевищуватиме норму.

 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Доба  

Коментарі