Замість продати – втратив гроші: жителя Тернопільщини обдурив мобільний аферист

Продавав мешканець Шумщини запчастини в інтернеті та на свою біду натрапив на аферистів. Тож, замість заробити -  втратив власні гроші.

Схема проста: зателефонував потенційний покупець погодився купити товар, попросив номер картки. Вже через декілька хвилин дзвінок з банку.

Перш ніж застосувати свої хитрощі, шахраям спочатку потрібно приспати пильність потерпілого. І часто їм вдається це зробити, запропонувавши жертві вчинити певні дії для її ж користі. Найчастіше аферист повідомляє про виникнення проблеми з переказом коштів. Мета всієї афери - дізнатися персональну інформацію власника картки, необхідну для викрадення грошей.

Саме про таку проблему розповів шумчанину псевдобанкір. Попросив задля успішного зарахуваннягрошей, уточнити деякі дані і повідомити код, що прийде на телефон. Жертва повідомила такі коди декілька разів. І кожного разу злодій викрадав певну суму з картки. Результат – втрата понад 12 тисяч гривень і заява в поліцію.

Власникам карт так важливо врешті-решт запам'ятати правила безпеки:

- не повідомляти жодних даних стосовно банківського рахунку невідомим по телефону, адже для отримання переказу відправнику потрібно знати тільки номер карти і ваше ім'я;

- ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код від вашої карти, а також секретні одноразові коди;

- якщо співробітник банку (особа що представилася ним) пропонує вам по телефону допомогти в проведенні якихось дій з картою наприклад, активувати в банкоматі, чи надати код з смс-ки - наполягайте на проведенні їх у відділенні банку.

Зберігайте розсудливість!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Відділ комунікації поліції Тернопільської області  

Коментарі