Напередодні вбивства на Тернопільщині рецидивіст побив стареньку матір своєї жертви

Опубліковано:
28 Травня, 2020

Цей злочин – один з небагатьох, коли вбивцю не довелося шукати, оскільки він не тільки не втік, а навіть покликав сусідку: мовляв,  допоможіть врятувати людину! Після зливи вийшов у двір, а в садку біля альтанки без ознак життя лежить сусід.

У вбивці і жертви – одна група крові

«Треба його «відкачати», – сказав Василь і заради більшої переконливості перевернув чоловіка й недолуго почав робити штучний масаж серця. Побачивши спотворене обличчя односельця, жінка із жахом сахнулася: зі зламаного носа тоненькою цівкою ще точилася кров і, ніби кличучи на допомогу, зіяв проваллям роздертий закривавлений рот, вухо було надірване.

«Чого ж ви його зразу не перевернули? Він же міг задихнутися. І перекласти треба на рядно, він же лежить у калабані», – зауважила жінка.

Тим часом на подвір’ї почали збиратися жителі с. Чорний Ліс, що на Збаражчині. Хтось викликав «швидку» і поліцію, зателефонували братові та доньці вбитого. Майже одночасно з медиками до місця трагедії підоспіла старенька мати вбитого 48-річного Зеника. І знепритомніла, побачивши в дощовій калюжі біля криниці тіло сина, що лежав босоніж і, скрутившись калачиком, ніби намагався заховатись у землю від свого кривдника.

«За що ти вбив Зеника?» – раптом запитала сусідка, яка ще дорогою до сусідського подвір’я помітила у Василя на нозі кров.

«Він мене словесно дістав», – цинічно кинув той, продовжуючи лузати соняшник і спльовуючи шкаралупи на тіло вбитого.

Люди зашуміли, і вже не від хмар – від люті усе навколо почорніло, тож правоохоронці попросили всіх розійтися. Та коли Василь також спробував піти собі геть, дільничний узяв його за руку: «Не поспішайте, до вас у слідства ще можуть бути запитання».

І не безпідставно Василь став головним підозрюваним у цій справі. Адже у свої 30 років чолов’яга встиг тричі потрапити на лаву підсудних, розпочавши свою злодійську діяльність із пограбування й хуліганства, незабаром перетворився на зухвалого пияка-крадія.

Рецидивіст шукав розваг

Варто зазначити, що жахливе вбивство сталося 5 серпня 2018-го, а три місяці перед тим рецидивіст побив матір потерпілого, котра нібито пасла худобу на городі в його батьків. Побачивши стареньку, рецидивіст із матюками підбіг до неї і щосили вдарив кулаком по обличчю, а потім ногою – у груди. Плачучи, пенсіонерка ледве дійшла додому та написала заяву в поліцію. Дізнавшись про це, батьки сільського галабурдника слізно просили вибачення у побитої і домоглися, аби вона забрала заяву. Щоправда, кривднику своєму бабця не вибачила, а дітям й онукам наказала: «Васька – не врівноважений, з ним краще не мати справ».

Не минуло й три місяці, як її пророчі слова підтвердились: із зеком краще не мати справ.

Утім, хоч один із її синів, Зеновій, мав спільний із її кривдником гріх – любив перехилити чарку, та намагався уникати товариства лихого сусіда. Сільський трудяга Зенон народився і все життя прожив у Чорному Лісі й саме тут знайшов свою жорстоку смерть. Так сталося, що 10 років тому через оковиту розпалася його родина, відтоді він перебрався до матері, проте донька батька любила і постійно навідувалась до них.

Вранці того фатального дня Василь прийшов до них на подвір’я і запропонував Зенону піти десь посидіти та випити, але той відмовився. Старенька мати вигнала хулігана геть, а Зенон, від гріха подалі, швидко зібрався до лісу по гриби і повернувся вже в обід. Село Чорний Ліс – не велике, тож вони таки зустрілися – кат і його майбутня жертва. Напевне, випивали в альтанці на подвір’ї батьків Василя. Згодом мати вбитого пригадала, що з обіду в нього у хаті гриміла музика. Чи не для того, щоби заглушити крики селянина, якого жорстоко вбивав зек? Згодом експерт виявить кров навіть у воді басейну, розташованому на обійсті. І хоча у потерпілого та вбивці виявилась однакова група крові, на тілі підозрюваного поранень не знайшли.

Тим часом тіло загиблого перетворилося на величезний синець, внутрішні органи відбито, грудина й ребра – поламані у декількох місцях. Роздроблені кістки розривали судини, легені, печінку, спричинивши масивну крововтрату. За висновками судмедекспертизи, потерпілий втратив 2 750 мл крові. Варто нагадати: в організмі для дорослого здорового чоловіка вагою 70 кг обсяг циркулюючої крові становить 5 600 мл і при втраті понад 1 л крові відбуваються значні зміни в життєвих показниках, зокрема, зниження артеріального тиску і «збої» в роботі серця. Тобто на початках потерпілий ще намагався прикритися лівою рукою, що підтверджують жахливі травми й синці, аж поки не знепритомнів. Убивця ж безжально й досить довго лупцював його, а потім кинув вмирати під дощем. Оскільки смертельних травм кулаками й босими ногами не завдаси, лупив чимось важким. Пам’ятайте: було літо, й односельці, хто востаннє бачив Василя, пригадували, що він ішов босоніж і добре п’яний.

«Замочив» «жмура»

Тим часом про потерпілого навіть батько Василя відгукнувся добрим словом, зазначивши, що Зенон допомагав їм реконструювати будинок. Річ у тім, що родина постійно проживала в Тернополі, а хата в Чорному Лісі слугувала їм дачею. Тож до села постійно навідувались, а влітку періодично жили, привозили сюди й онука, сина безпутного Василя. Так було і того дня. Проте в обід його батьки із хлопчиком повернулися до Тернополя, залишивши п’яненького сина у селі. Ймовірно, що сварка виникла саме через оковиту, оскільки батьки не могли не помічати, як син озлоблюється й перетворюється на алкоголіка.

Отже, під вечір Василь, уже добряче пяний, причалапав до  батькового знайомого і пожалівся, що «його батько роздратував і через це він випив». І похвалився, що до нього приходили два «жмури», один залишився лежати, а інший пішов собі геть. Трохи знаючи, що на тюремному жаргоні «жмур» означає покійник, труп, господар  пильно поглянув на Василя, але той, перехопивши його погляд, махнув рукою: «Та я пожартував», і побрів хитаючись сільською вулицею. А невдовзі чоловік дізнався, що у садочку його товариша таки лежить жорстоко вбитий Зеновій.

В обіймах «зеленого змія» і «наркоти»

Варварську жорстокість убивці можна пояснити наркотичною залежністю, адже під час обшуку правоохоронці на горищі знайшли наплічник, а в ньому – понад 600 г сухенького подрібненого канабісу.

«Маю проблеми зі здоров’ям, а читав, що коноплі є лікувальним засобом», – самовпевнено пояснив у суді.

І знову – по етапу

У суді обвинувачений визнав вину лише у зберіганні «чортового зілля» й категорично заперечував, що вбив односельця. Однак занадто багато доказів свідчили не на його користь. Відтак вироком Тернопільського міськрайонного суду Василя визнано винним в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115) і незаконному придбанні та зберіганні без мети збуту наркотичного засобу (ч. 2 ст. 309 КК України) й засуджено до 12 років позбавлення волі. Також йому доведеться сплатити до державного бюджету майже 70 тис. грн. витрат за проведені судові експертизи.

Марина Криниця

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вбивство, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #суд, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: