Жителі канадського міста дванадцять разів переобирали мера

Опубліковано:
25 Травня, 2020

Обирати управлінців професіоналів

Саме так робили мешканці успішних міст у світі. Головним критерієм при виборі мера є не “молодість”, “новизна”, а досвід, знання, бачення розвитку міста та вміння втілювати її у життя. Досвід таких міст, як Нью-Йорк взагалі спростовує міф про “молодість” і “новизну”, як запоруку реформ. На заході реформи робили ті, хто просидів у “мерському кріслі” 2-3, а то й 4 терміни. Логіка підказує — для великих змін потрібен час. А постійна заміна капітана біля стерна лише шкодить.

Жінка Гейзел Маккаліон вперше стала мером канадського містечка Місісаґи у 51.  “Бабусю” любили за вміння приймати виважені рішення у критичних ситуаціях. Під час аварії потяга з витоком хімічних речовин, Маккаліон змогла оперативно організувати евакуацію більш ніж 200 тисяч місцевих мешканців. На посаді Маккаліон прослужила майже чотири десятиліття. Вона дванадцять разів переобиралась мером і перетворила своє містечко в одне з найбільших та найрозвиненіших міст Канади.

Еберхард Діпген очолив Берлін майже у 50 років. Саме при ньому Берлін став одним з найбільш інноваційних міст Європи. Він відновлював Східний Берлін після возз’єднання Німеччини. І на його час припадає опис німецької столиці, як “найбільшої будови” XX століття.

Майк Блумберг очолив НьюЙорк у 60-ть. Блумберг масово впровадив електронні сервіси та енергоефективні технології. Нью-Йорк перетворився в одне з найрозвиненіших та енергоефективних міст світу. Втретє Блумберг став мером у час великої фінансової кризи (2008-2009). З його особою пов’язують порятунок “великого яблука” від економічного колапсу. Для проходження через часи непевності потрібна людина з досвідом.

Зміни мають бути системними. Для цього потрібно мати стратегію. Рухатися крок за кроком попри критику незадоволених, які є завжди. Успішні міста – це успішні професійні команди управлінців професіоналів. Тут не може бути місця популістам, які спочатку говорять а потім думають. Професіонал зважує кожну обіцянку. Дорожить кожним словом своїм. Має досвід і бачення на кілька десятиліть вперед. Це справжні лідери здатні об’єднувати навколо себе людей різних політичних поглядів, але зацікавлених у розвитку громади.

Українці вчаться обирати свідомо

В Україні є успішні професійні команди на рівні місцевого самоврядування. Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ сьогодні стали прикладами для багатьох українських міст. Очільники цих міст потрапили до ТОП-20 мерів інноваторів, за версією поважного видання “Українська правда”.

Як показала остання криза, пов’язана з пандемією коронавірусу, найкраще діяли міські голови, що мали досвід і рішучість приймати інколи навіть непопулярні рішення. Вони діяли і продовжують діяти швидше ніж влада на центральному рівні, яка прийшла під гаслами “оновлення” та “реформ”.

Чому так? Реформа лежить в основі ефективності. Кожен міський голова, який переобирався кілька разів зацікавлений у повазі з боку громади. Він не може постійно скаржитися на попередників, як люблять в Україні. Він може лише показувати ті добрі зміни, яких досягають через реалізацію розумної стратегії постійних змін.

Діяти і не боятися критики. Тернопільський міський голова Сергій Надал за висновками незалежної оцінки “Слово і діло” протягом декількох років є найбільш відповідальним мером України. Основою даного рейтингу є кількість і якість виконаних обіцянок. Безперечно, за роки перебування на посаді, мер зробив не одну помилку. Його часто критикують. Але, очевидні позитивні зміни переважують недоліки. Мер Тернополя зважився і повним ходом здійснює складну і тривалу реформу енергоефективності. У місті триває радикальна транспортна реформа. На практиці втілюється так звана “діджиталізація”, коли більшість послуг міських органів стають доступними онлайн.

Сергій Надал пережив не одну хвилю критики з боку опонентів, особливо на початку кожної реформи. Його критикували і за європейські проекти з енергоефективності, і за електронний квиток, і за транспортну реформу загалом. Але тернопільський очільник рухається в руслі стратегії розвитку міста. відчуваючи підтримку громади. Тому у місті з’являються нові автобуси. Місто стає привабливим для підприємців. Команда мера формується з молодих але досвідчених управлінців, котрі особливо добре проявили себе під час останньої пандемії.

З управлінцем стратегом є впевненість, що він знає, яким має бути наступний крок. І це набагато краще ніж постійна імпровізація заради реклами і піару, котру щодня бачимо з екранів телебачення у виконанні українських посадовців. Чому? Бо життя нашого міста — це не шоу. Це реальність, де щодня потрібно долати проблеми і виклики. Зробити це може той, хто знає як, і довів свою професійну придатність.

Сергій Вишневський,
політичний аналітик

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Надал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: