Життя громад. Знову питання – бути чи не бути Борсуківській ОТГ

Опубліковано:
24 Травня, 2020

22 квітня Кабінет Міністрів України затвердив перспективний план формування територій громад Тернопільської області. Проекти розпоряджень Уряду розроблено відповідними облдержадміністраціями та Мінрегіоном згідно з вимогами Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Методики формування спроможних територіальних громад, кажуть в Уряді. Згідно з розпорядженнями, в Тернопільскій області передбачено 22 спроможну (об’єднану) територіальну громаду. Плани охоплюють 100% територій області.

Та в селах не згідні з таким рішенням. Мешканці сіл Чайчинці і Снігурівка вибрали приєднання до Лановецької ОТГ, а не до Борсуківецької, як вирішив Уряд. Ніхто до думки людей не дослухався. В Снігурівці і в Чайчинцях проводили опитування про приєднання до Бурсуківської ОТГ. Понад 80% населення – “проти”, а щоб приєднатися до Лановецької ОТГ – висловилося понад 80% населення “за”.

Проте, як кажуть місцеві мешканці, думка декількох тисяч людей – ніщо в порівнянні з особистим рішенням пана Негоди, клерка з Уряду.

Село Піщатинці Шумського району – більшістю голосів жителів прийняли рішення про доєднання до Шумської ОТГ. Всі зацікавлені сторони в т.ч. і Борсуківська ОТГ були проінформовані про результати вищезгаданого опитування і людей обюрює те що село доєднують до Борсуківської ОТГ не враховуючи їхньої думки.

Перспективний план формування територій громад Тернопільської області знову буде розглядатися в середині червня. Крапку над “І” в питанні підсилення селами Борсуківської ОТГ, яку чомусь хтось вважає перспективною, ставити ще рано.

null

Народний депутат від округу Ігор Василів, після неодноразових звернень виборців, 21 травня 2020 року написав депутатський запит з цього приводу до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. 

Публікуємо текст запиту повністю.

Шмигаль Денис Анатолійович

Прем’єр-міністр України

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

щодо внесення змін в перспективний план формування територій громад Тернопільської області

Шановний Денисе Анатолійовичу!

До мене, як до народного депутата України, звернулись представники Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району та Піщатинської сільської ради Шумського району Тернопільської області, які повідомили, що всупереч їхньому волевиявленню та всупереч прийнятим їхніми ОМС рішенням території цих сільських рад в перспективному плані формування територій громад Тернопільської області – було включено до Борсуківської об’єднаної територіальної громади.

Це також суперечить результатам консультативних зустрічей щодо перспективного плану формування територій громад Тернопільської області від 20.01.2020 року та від 04.02.2020 року, які проводилися в Міністерстві розвитку громад та території України. Згідно протоколів вищезазначених зустрічей було прийнято рішення рекомендувати Тернопільській обласній державній адміністрації при підготовці проекту перспективного плану формування територій громад Тернопільської області (в частині Лановецького району) провести додаткові консультації стосовно можливості підсилення Борсуківської об’єднаної територіальної громади або створення на території Лановецького району однієї громади (шляхом приєднання території Борсуківської ОТГ до території Лановецької ОТГ). Я підтримав таку позицію і через своїх помічників неодноразово доносив її до представників Тернопільської обласної державної адміністрації.

Під час наступних консультацій в Тернопільській обласній державній адміністрації мешканці жодного із населених пунктів навколо Борсуківської ОТГ не виявили у своїй більшості бажання увійти до складу цієї громади. Більше того, представники Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району та Піщатинської сільської ради Шумського району категорично заперечували проти такої можливості та надали результати опитувань мешканців і рішення сільрад про бажання приєднатися відповідно до Лановецької ОТГ та Шумської (або Великодедеркальської) ОТГ. У підсумку, Тернопільською обласною державною адміністрацією було підготовлено проект перспективного плану формування територій громад Тернопільської області, в якому території вищезазначених сільських рад було включено до Лановецької ОТГ та Великодедеркальської ОТГ. Проте, в проекті перспективного плану всупереч результатам консультативних зустрічей при Міністерстві розвитку громад та території України, територію Борсуківської ОТГ було залишено без змін, замість логічного включення її території до Лановецької ОТГ як такої, що не отримала підсилення сусідніми населеними пунктами.

За результатами остаточної підсумкової відео-наради при Міністерстві розвитку громад та території України 14 квітня 2020 року було сформовано протокол із пропозиціями змін до перспективного плану, серед яких була пропозиція включити території Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району та Піщатинської сільської ради Шумського району до складу Борсуківської ОТГ. Дана пропозиція була озвучена одним із представників профільних асоціацій, проте мені незрозумілі мотиви затвердження такої пропозиції, оскільки серед усіх стейкхолдерів у даному питанні пропозиції будь-яких асоціацій мали б нести суто дорадчий характер і розглядатися виключно в тому випадку, коли б вони не суперечили позиціям тих стейкхолдерів, кого це питання стосується першочергово. А це громади вищезазначених сільських рад, які були категорично проти включення їх територій до складу Борсуківської ОТГ. Крім того, Тернопільською ОДА були висловлені зауваження щодо неможливості включення територій вищезазначених сільських рад до складу Борсуківської ОТГ без урахування їхніх позицій, проте вони були відхилені.

Як наслідок, на засідання Кабінету Міністрів України було винесено питання затвердження перспективного плану формування територій громад Тернопільської області із включенням територій Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району та Піщатинської сільської ради Шумського району до складу Борсуківськорї ОТГ всупереч волі більшості їх мешканців.

Вважаю, що внаслідок такого безвідповідального ставлення були фактично порушені права мешканців громад Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району та Піщатинської сільської ради Шумського району Тернопільської області на самовизначення в питанні утворення територіальних громад.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У зв’язку з вищевикладеним, керуючись статтями 16, 17 Закону України «Про статус народного депутата України»,

ПРОШУ:

1 Винести на найближче засідання Кабінету Міністрів України питання внесення змін до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 482-р “Про затвердження перспективного плану формування територій громад Тернопільської області”:

  • в частині віднесення територій Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району Тернопільської області до складу Лановецької ОТГ;
  • в частині віднесення території Піщатинської сільської ради Шумського району до Великодедеркальської ОТГ;
  • в частині віднесення території Борсуківської ОТГ до складу Лановецької ОТГ як такої, що не отримала підсилення сусідніми населеними пунктами.

2. Під час прийняття остаточного рішення щодо визначення адміністративних центрів та територій об’єднаних територіальних громад Тернопільської області:

  • врахувати волю більшості мешканців вищевказаних сільських рад:
  • в частині віднесення територій Снігурівської, Чайчинецької сільських рад Лановецького району Тернопільської області до складу Лановецької ОТГ;
  • в частині віднесення території Піщатинської сільської ради Шумського району до Великодедеркальської ОТГ;
  • віднести територію Борсуківської ОТГ до складу Лановецької ОТГ як такої, що не отримала підсилення сусідніми населеними пунктами.

3. Залучити мене до усіх заходів під час підготовки даного питання та під час його розгляду на засіданні Кабінету Міністрів України.

Керуючись ст. 16, 17 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу розглянути мій запит та надати письмову відповідь у встановлений законом строк. Копію відповіді прошу надіслати мені на електронну адресу: vasylivze@gmail.com

З повагою 
Народний депутат України  Василів І.В.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борсуки, #іван друзь, #ігор василів, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОТГ, #план, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: