Сьогодні, 21 травня, коли всі українці світу святкують День вишиванки, хочемо познайомити читачів із цікавим проектом волинянки, колекціонерки вишиванок Марії Доліновської «Русовичі».

– Пані Маріє, розкажіть, чому саме таку назву носить проект? Яка його основна мета?

– Назва проекту походить від назви села Русовичі, крайньої точки Київської Русі, що розташована в околицях міста Нововолинська. Наших предків називали дулібами, волинянами, бужанами. А можливо є іще одна назва, яка зафіксована в багатьох топонімах Волинського краю. Коренем у цих назвах є слово Русь. Звідси і назви Русовичі, Русів, Руснів, Рава (Руська).

Мій проект перш за все пізнавальний і хочеться познайомити волинян з історією рідного краю. Також показати Волинь із іншого ракурсу, а саме побутового сприйняття самих себе.

– Розкажіть трішки про себе. Коли саме зацікавились одягом з Волині?

– Перш за все я зацікавилась народним одягом Прибужжя, дуже самобутнього регіону Волині. І тут я зробила своє невеличке відкриття. Вишиті сорочки, які мені приносили із навколишніх сіл в сучасній літературі називались «сокальські». Так почались мої дослідження, а згодом і колекціонування. Інформацію про одяг з Волині я вишукувала в різних писемних джерелах, а також архівах в мережі Інтернет, вивчила колекції усіх місцевих музеїв. І прийшла до висновку, що унікальні вишиті сорочки під назвою «сокальські» , притаманні території, якою протікає річка Західний Буг з її притоками. Точніше це Сокальський район Львівської області та Іваничівський, Горохівський, Володимир-Волинський райони Волинської області. Окрім того такі сорочки були поширені на територія Грубешівського повіту (сучасна територія Польщі), де проживали «забужани», свого часу виселені. До України вони привезли вбрання аналогічного крою і колористики.

На початку ХХ ст., згідно історико-географічного районування Сокальщина входила до Волині. Саме тому «сокальські» сорочки по праву можна називати сорочки Південно-Західної Волині.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Одяг з колекції Марії Доліновської.
Фотограф: Ольга Урина
Текст: Тетяна Яцечко-Блаженко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #проект, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: