Фонд соціального страхування України опікується понад 200 тис мешканцями Тернопільщини

Опубліковано:
20 Травня, 2020

Фонд соціального страхування України опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, кожен з яких у разі хвороби або травми на виробництві має право на виплати за лікарняними листками. В області – це понад 200 тисяч застрахованих осіб.

Застраховані особи відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання, страхові виплати потерпілим на виробництві, близько тридцяти видів медичних та соціальних послуг і матеріального забезпечення.

Допомога по тимчасовій непрацездатності – це оплата за лікарняними листками, яка повністю або частково компенсує працюючим втрачений заробіток за час лікування.

Якщо є вірно заповнений листок з тимчасової непрацездатності – є підстава для виплат. Структури Фонду в області, із дотриманням вимог чинного законодавства у цій сфері, фінансують працівникам втрачений за час хвороби  чи нещасного випадку заробіток  відповідно до отримання Фондом частки ЄСВ.

Розмір виплат з тимчасової непрацездатності прямо залежить від тривалості страхового стажу та складає від 50% середнього доходу (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Аби отримати виплату, необхідно передати листок непрацездатності своєму роботодавцю – зробити це потрібно упродовж не більш ніж 12 місяців з дня відновлення працездатності.

На підставі лікарняного листка комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення щодо призначення допомоги. Відповідно до закону, таке рішення має бути прийнято упродовж 10 календарних днів з моменту подачі вами документів роботодавцю.

Згідно з рішенням комісії роботодавець розраховує суму допомоги, після чого оформлює та передає відповідну заяву-розрахунок на фінансування до Фонду соціального страхування України. Це має бути зроблено не пізніше 5 робочих днів після прийняття рішення комісією.

Саме від дати подачі до Фонду заяви-розрахунку залежить час виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнатись її можна на своєму підприємстві, або у відділенні  ФССУ.

Однак, в умовах карантину, через недоотримання частки ЄСВ від плану, строк фінансування складає більше 15 робочих днів. Усі вони здійснюються у повному обсязі.

Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду – по мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Після того, як Фондом буде профінансовано дату, у яку подано заяву-розрахунок, кошти надійдуть на рахунок роботодавця, який здійснює  виплату допомоги від Фонду своїм працівникам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікарняне, #страхування
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: