Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

Красива і некрасива Теребовля

11.05.2020 20:13   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

Районний центр в Тернопільській області - містечко Теребовля знаходиться від Тернополя за 32-35 км, якщо їхати по Міжнародній трасі М-19 в бік Чернівців. Місто дуже красиве і з пташиного польоту, й за місцем розташування. Та поступово воно перетворюється у місто різких контрастів і негарного, запущеного з кожним роком в ньому прибавляється завдяки байдужості(легко сказано) міської влади.

Не все ще в Теребовлі занехаєне, є прекрасні оазиси краси, але їх чим далі, то стає все менше і менше. Все ж почнемо з гарного. Беззаперечно перше місце займає за красою ПЦУ Св. рівноапостольного князя Володимира із прилеглою до нього територією, де є Капличка Теребовлянської Чудотворної ікони Божої Матері, збудованої в честь 1025-річчя хрещення Руси-України. Мешканці та гості, екскурсоводи називають цей давній храм не інакше, як перлиною міста й не лише за історією, а найбільше за красою. Церква була відновлена фактично з нуля після пожежі в 90-х роках минулого століття. А далі вона з року в рік вбиралася у шати краси не лише ззовні, а й із середини. Потім була відмінно облаштована частина набережної р. Гнізна з купелю, виходами освяченої води з криниці, що є на території церкви. Тут вода за аналізом найкраща в районі та її приходять, приїздять брати мешканці зі всіх районів міста, незалежно від конфесійної приналежності.  Вся ця краса створена за майже 30 років настоятелем  даного храму обласним деканом, деканом Теребовлянського деканату, митрофорним протоієреєм отцем Володимиром Якубишином. Він каже, що ще багато чого потрібно зробити, але коштів не хватає, а міська влада не йде на зустріч, наприклад, так і не віддано містом ще частини набережної та старої напівзруйнованої сторожової давньої вежі. А навколо красуються квітники з масою розцвілих  квіточок з барвами веселки, впорядковані доріжки, акуратно підрізані дерева, навіть дитячий майданчик. Правда на вході до цього оазису міською владою не дозволено було встановити браму. Через це інколи дитячі атрибути хтось псує.

Кожен хто тут буває - мріє побачити всю набережну річки в подібному вигляді. Проект реконструкції давно вже є, може 5-8 років і декілька разів міська рада щось починала, але так до пуття нічого і не довела. А тепер на цей процес «забито», як і на каналізацію міську, і ще багато на що. Коли ж пройтися по набережній далі за мостом до наступного мосту, то просто йти не хочеться. А ця дорога би скорочувала шлях мешканцям до центру і просто було б приємно там відпочити. Нині береги засмічені гіллям старим, яке заростає бур’янами, люди тут поробили собі самовільні смітники, а навпроти РДА через дорогу та донизу ріки й взагалі звалище сміття «красується». Десь в районі Теребовлянського суду перед річкою є поверховий вихід каналізації. До речі, такі зливні каналізаційні підземні труби йдуть у річку від міськради, від приміщення пожежно-рятувальної частини управління ДСНС України у Тернопільській області, того ж суду та інших державних установ, а ще із приватних садиб. Цього ніхто не ремонтує й фекалії йдуть собі струмком поверхнею через дорогу, все це переступають сміливі перехожі, які наважилися пройти тут. От би міська влада те показала гостям з Польщі, представникам програми «ДОБРЕ» та іншим як одну із пам’яток міста, що не входить в план екскурсій. Може б ті й зробили там порядок. А так з року в рік та непотріб тече в ріку, а ще багато чого в місті зазнає занепаду.

Невже і надалі влада міста не буде брати до уваги критичні зауваження мешканців, публікації в газетах? Скільки ж про одне і те саме можна говорити на всіх рівнях, доки влада буде обіцяти, а не щось робити? Теребовлянці вимагають від влади рішучих дій по благоустрою свого рідного міста, вони його хочуть бачити Красунею, а не обдертою та смердючою жебрачкою!

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі