«Коштів немає»: чортківський «Дім милосердя», який опікується дітьми з інвалідністю, потребує допомоги

Опубліковано:
18 Травня, 2020

Чортківський “Дім милосердя”, який у своїх стінах прихистив чимало діток та дорослих, зараз сам потребує допомоги. Заклад боргує перед працівниками. Коштів, аби виплатити їм заробітну плату, немає.

“Завдяки волонтерам і благодійникам, проблем з продуктами харчування та засобами індивідуального захисту у нас немає. Підключився також італійський фонд. Єдина проблема – це фінансування. Сьогодні ми не маємо коштів, аби платити заробітну плату. Мовчати більше немає сил”, – каже співзасновниця благодійної організації “Дім милосердя” у м. Чортків, директор центру психологічної допомоги “Родинний затишок” Тетяна Дубина.

На базі “Дому милосердя” було створено комунальну установу – центр психологічної допомоги “Родинний затишок”. У центрі офіційно працюють 5 працівників, які вже більше чотирьох місяців не отримують зарплати. Стосовно “Дому мислосердя” – на сьогодні більша половина працівників перебувають вдома за власний рахунок. Для людей, які залишилися, кошти на зарплату знаходить владика.

“Нас всіх – 54. З них 5 – це працівники комунальної установи “Родинний затишок” , і 49 людей залишилися на утриманні єпархії. В квітні через карантин у відпустку за власний рахунок пішли 25 працівників. Але навіть перед цими людьми, які зараз працюють, також є борг.

Нам важко знаходити кошти на заробітну плату. Це тому, що у більшості випадків допомога від благодійників йде у вигляді продуктів та товарів. Зараз нам потрібні гроші – для того, щоб розрахуватися з людьми. Ми шукаємо, намагаємося попасти під різні державні програми. Буває так, що владика знаходить кошти, щоб розрахуватися тут, але влазить в борги в іншому місці “, – зазначає Тетяна Євгенівна.

Карантин послабили і людям потрібно повертатися до роботи. Що робитимуть надалі, у “Домі милосердя” поки не знають. Планують вирішити це питння вже наступного тижня. За словами Тетяни Дубини, до цього часу на розрахунок з працівниками потрібно було близько 10 тисяч євро у місяць.

“У понеділок будемо приймати рішення, що робити далі. Педагоги зараз на роботу не ходять, лише працівники бухгалтерії, кухні, обслуговуючий персонал. Карантин послабили і виникло питання у тому, що робити тим людям, які вдома. Адже вони сидять вдома і нічого не отримують. То 18 травня будемо якраз це ирішувати, бо грошей немає. Для мене зараз навіть страшно приймати рішення, бо в мене море людей залишаються без роботи”, – додає Тетяна Дубина.

Єдиний вихід з цієї ситуації, – каже Тетяна Дубина, – це не мовчати.

“Да нас постійно приїжджають, дітей привозять і привозять, наш заклад відомий. Ми приймали всіх. Скажемо так, закривали очі, але зараз бачимо, що самі вже ради не дамо. Людям потрібно платити зарплату, у них же свої родини, які потрібно утримувати. Владика постійно їздить, шукає. Всі кошти, які були запланоані на інші потреби, пішли на зарплату. Але зараз ми опинилися в такій ситуації, мколи побачили, що ми залишилися самі. Вижили лише завдячуючи волонтерам.

Я зробила висновки, що мовчати більше неможливо. Є ж соціальні проекти, державні допомоги на дітей з інвалідністю. Окрім цього, думаю, відтепер батьки, які дійсно мають бажання ходити до нас, будуть йти через соціальні служби, через направлення, що вони хочуть тільки до нас. Тоді всі побачать, що наш заклад є необхідним, що люди хочуть саме до нас, зрозуміли, що це спільна проблема, а не лише єпархії, яка взяла на себе зобов’язання”, – каже співзасновниця благодійної організації “Дім милосердя” у м. Чортків, директор центру психологічної допомоги “Родинний затишок” Тетяна Дубина.

Нагадаємо, у Чортківському “Домі милосердя” проходить реабілітацію понад півсотні дітей з інвалідністю з різними важкими формами – аутизм, ДЦП, синдром Дауна та інші. З них майже проживають цілодобово на повному нашому утриманню. Вік вихованців різний – може бути як 4, так і 30 років.

До слова, стосовно захворюваності на Covid-19 у цьому закладі, про яку нещодавно повідомляли журналісти “Файного міста“, то зараз ситуація знаходиться під контролем. Нових випадків інфікування немає. Троє підопічних, у яких виявили коронавірус, зараз перебувають на лікуванні. Їх стан задовільний.

Через пандемію заклад ізольований. До вересня “Дім милосердя” не прийматиме нових діток, а також тих, які вже є їхніми підопічними, але зараз знаходяться вдома.

“Зараз одна дівчинка в лікарні і ще двоє лікуються у Почаєві, які захворіли на коронавірус. З понеділка ми будемо вже повертатися до звичного життя, але ми будемо закриті до вересня. Тому крім цих дітей, що зараз тут, інших не прийматимемо. Щоб ви розуміли, є ще близько 50 дітей, які приходять чи приїжджають до нас постійно і залишаються на кілька днів щотижня – їх зараз не прийматимемо. Ми боїмося ризикувати.

Адреса закладу: вулиця Монастирська, 2, м. Чортків, Тернопільська область. Телефон: +38-067-130-26-04

Реквізити для допомоги:

Одержувач: дім милосердя, ЄДРПОУ 39807495, приватбанк , р/р UA163387830000026005055115890

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #допомога, #інтернат, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: