Тернопільщина відзначає сторіччя відомої землячки Слави Стецько

Опубліковано:
14 Травня, 2020

У Тернополі сьогодні відзначають сторіччя від дня народження відомої уродженки Ярослави Стецько. Жінка, яка творила Незалежність України та боролася до кінця за свої принципи. Вона стала українською «залізною леді».

Видатна українська націоналістка Ярослав Стецько народилася у 14 травня 1920 року в у селищі Романівка, що на Тернопільщину. У свої 18 років вона стала членом ОУН. Зі створенням УПА взяла активну участь у розгортанні медичної мережі. Була співорганізаторкою Червоного Хреста УПА, жіночої мережі ОУН. Вона очолювала сектор зовнішньої політики Проводу ОУН. Була членом ЦК Антибільшовицького блоку народів (АБН), а згодом і президентом АБН.

Майже п’ятдесят років жінка була вимушена пробути в еміграції, але зі здобуттям Незалежності Ярослав Стецько повернулася на рідну землю. На базі ОУН у 1992 році вона створила Конгрес українських націоналістів (КУН), який і очолила.

«Мені пощастило бути з нею знайомим особисто, бо в студентські роки був у молодіжці Конгресу Українських Націоналістів. Те, що вона зробила для розбудови української держави, – неоціненно. Цінуємо і пишаємося такими самовідданими особистостями. Завдяки їм Україна була, є і буде!», —розповідає  Віктор Шумада.

null

Ярослава Стецько розуміла націоналізм як прояв патріотизму та любов до рідної домівки. Тому все своє життя вона боролася за Україну, навіть після здобуття Незалежності. У 1997 році її обрали депутатом ІІ скликання, а у 1998-му стала депутатом ІІІ скликання і зачитала присягу від усього депутатського корпусу, відкривши перше засідання новообраної Верховної Ради, як найстарша депутатка.

За життя жінка отримала дві відзнаки: звання «Почесна громадянка Львова» у 1993 році і орден княгині Ольги ІІІ ступеня у 2000 році.

Ярослава Стецько померла 12 березня 2003 року у Мюнхенській лікарні, де перебувала на лікуванні у зв’язку з хворобою серця. ЇЇ поховали на Байковому кладовищі в Києві.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ОУН, #тернопіль, #тернопільські новини, #УПА, #Ярослава Стецько
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: