Перші позитивні результати впливу громадськості на діяльність Теребовлянської міськради в питаннях розподілу землі

Опубліковано:
14 Травня, 2020

13 травня 2020 року відбулася 73 сесія Теребовлянської міської ради сьомого скликання. В порядку денному розглядалось багато питань і, в тому числі, про розподіл земельних ділянок, чого не було вирішено на попередній сесії завдяки впливу учасників АТО, волонтерів та представників «Правого сектору».

В загальному засідання даної сесії пройшло більш толерантно, ніж попереднє. Воно відбувалося в залі Центру КІД  й на нього прийшло багато гостей, а саме – учасники АТО двох громадських організацій Теребовлянщини, на поміч останнім приїхали і бойові побратими зі всієї Тернопільщини, волонтери Міжнародного благодійного фонду «Чесна Україна» з Теребовлі та волонтери ГО «Теребовлянська вежа, представники районного та обласного «Правого сектору», а також багато найактивніших громадських діячів міста.

Все було спокійно під час розгляду депутатами інших питань, але, коли почалося про розподіл земельних ділянок, то тут вже пішла відверта розмова та виступаючі з боку громадськості все називали своїми іменами.

null

Першим виступив ветеран війни з москалями Олександр Починок, з яким прибуло багато інших його побратимів з Об’єднаного бойового братства. Його мова була різкою, але виваженою, все підтверджувалося конкретними фактами та пропозиціями. Потім він ще не раз виходив на трибуну та вставляв репліки з місця. Зокрема він сказав, звертаючись до мера міста Сергія Поперечного та до всі депутатів міської ради: «Пріоритетне право на отримання сільськогосподарської землі мають бійці, які цю землю захищали, проливали за неї свою кров. Ви ж цього не дотримуєтесь і намагаєтесь наших бійців зіткнути лобами, посварити. Так одну ділянку землі в 2га ви дали відразу трьом нашим ветеранам війни, тоді як дітям депутатів та родичам місцевих олігархів даєте можливість отримувати землю по два рази і в повному обсязі – 2га на одну людину. Також роздаєте її тим людям, які давно за кордоном і тут не проживають, або й тим, хто в межах ТОТГ не приписаний(називає прізвища). А бійцям-теребовлянцям  немає. Ми можемо зараз зробити пряме включення з передової і звідти привітають вас під звуки війни – починаючи з куль стрілецької зброї і до снарядів тяжкої ворожої артилерії, солдати, які отримали від вас відмову. Місяць тому вас було попереджено, щоб ви з цим питанням розібрались та визначили пріоритети, також було запропоновано провести громадські слухання із створеною групою депутатів та кваліфікованих спеціалістів різного роду. Це б допомогло бійцям взнати де реально є вільні землі, як правильно оформляти документи на них, але ви не вдарили за цей час палець об палець, тільки пропихаєте своїх ставлеників». Олександр ще багато про що згадував і пропонував, це підтвердили у своїх виступах й інші ветерани та громадські діячі.

Громадський активіст, теребовлянець, лікар-психотерапевт тут і раніше неодноразово підмічав: «У влади не хватає мудрості і професіоналізму, вона заангажована, тому так виходить, що наших захисників ставлять в чергу, або й зовсім відкидають. Не дивно, що необліковані землі, які не включені до геокадастру, роздаються владою наліво і направо. Люди всього не знають і не відають, що робиться на самому ділі. Воно й зрозуміло: в каламутній воді… В міської ради абсолютно відсутня прозорість в роботі».

Голова Міжнародного благодійного фонду «Чесна Україна» Любов Солтис, яка є головою його і з своїми волонтерами допомагали та допомагають бійцям-землякам ЗСУ, малозабезпеченим родинам, інвалідам, до того вона ще й багатодітна мати, сказала: « Мені прикро постійно бути прохачем за тим, що моїм дітям, волонтерам та бійцям АТО належить по закону. Скажу за себе – мені особисто відмовлено в землі, на те я подала заяву в суд. Все ж одному моєму синові дістались ті 2 га, а от старшому Андрієві – ні, він має вже 28 років, жінку, двоє діточок та живе окремо. Мотивація відмови була така, що в одну родину «не положено» аж 4 га. Але підкреслюю – він живе окремо, у нього своя сім’я».

Виступали ще депутат міськради Галина Зелінська, яка водночас є і волонтером(з місця), з трибуни виступали голова обласного «Правого сектору» Назар Сарабун, голова ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО Теребовлянщини «Сила України» Іван Олексюк, голова такої ж обласної ГО Зеновій Гладчук, а вже після сесії говорив Ігор Куцло – голова ГО «Спілка учасників АТО/ООС та волонтерів Теребовлянщини.

У всіх виступах лунали звинувачення в бік міської влади, її корупційності та вибіркової, вигідної для них лише позиції в розподілі землі. Також червоною ниткою у всіх виступах звучало з докором, з великим обуренням «ніяке» відношення до бійців АТО та простих громадян, в тому числі й малозабезпечених, інвалідів. І кожен запитував, – Чому і доки бійці АТО повинні бігати за владою, вимагати те, що їм по праву належить за законом? Під час виступів кожен наводив конкретні дані, давав пропозиції та шляхи вирішення проблеми. Були і досить емоційні виступи із залу. Особливо всіх вразила промова одного молодого бійця з Тернополя, якому напевно довелося багато чого побачити та пережити на тій клятій війні. Він називав можновладців досить різкими словами, типу «…ви нелюди, ми вас зневажаємо…» і т.д. При цьому в бійця тремтів голос від образи та обурення, вся його постать казала, що ніби ось-ось зараз кинеться в бій за честь, за правду та рівноправність.

Та потрібно відмітити, що цього разу все відбувалось хоч і досить емоційно та напружено, але в межах норми мирного врегулювання проблеми, хоч думка в активістів ні скільки не змінилася про владу – її корумпованість, зажерливість.

Сергій Поперечний лише на всі нападки повідомив наступне: на сьогоднішній день землі різного призначення надані 428 учасникам АТО загальною площею біля 333 га.

За даними волонтерів, які слідкували уважно за всім на сесії, вийшло, що з того скандального списку минулої сесії отримали земельні наділи троє учасників АТО із с. Кровінка і то лише 2 га на всіх. Ще двом із с. Ласківці, які не увійшли до списку та мали вже по 1 га с/г угідь, було обіцяно, що вони доотримають невдовзі ще по 1 га кожен.

В кінці під час голосування депутатів за кожного претендента зокрема, все таки депутати проголосували не за всіх, деякій частині з «обраних» було відмовлено. Тому веретами АТО й волонтери говорили, що це їхня не повна перемога, а часткова й тепер влада не буде забувати, що за нею завжди буде пильно стежити громадськість, яка може постояти за правду та прозорість.

На сесії були присутні журналісти з Тернополя: з газети «Нова Тернопільська» та Медіакомпанії «Файне місто», остання, до речі, знімала все на відео і проводила онлайн трансляцію.

Більш детально про перипетії ходу засідання депутатів на сесій та виступи патріотів читач фрагментарно може переглянути на відео.

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #земля, #міська рада, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: