У травні спостерігаємо за зближенням Меркурія з Венерою (після заходу Сонця, ввечері)

12.05.2020 22:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Вечірнє небо готує багато сюрпризів для тих, хто живе на Тернопільщині і в травні. Астроном любитель, астрофотограф, керівник гуртка любителів астрономії Лозівської астрономічної обсерваторії Тетяна Свинарик-Іващенко поділилась інформацією про Меркурій першу планету від Сонця. Саме її можна буде спостерігати у травневому небі : "Період найкращої видимості (елонгації) Меркурія настає декілька разів на рік і триває близько 10 днів. Проте навіть у ці періоди побачити Меркурій неозброєним оком непросто, він виглядає як неяскрава зірка на досить світлому фоні неба. І звісно ж, для цього треба мати телескоп. Цього року така можливість буде, адже у 20 числах травня очікуємо зближення Меркурія з Венерою (ввечері, після заходу Сонця). 24 травня поблизу буде ще й Новий Місяць (Молодик) — маленька смужечка-серп. Вочевидь, спостерігати матимуть нагоду жителі сільської місцевості або містяни, які зможуть виїхати у місцевість із безкраїм горизонтом. У місті цьому завадить урбаністика."

Тетяна також розказала, що планета Меркурій і наш супутник Місяць подібні між собою лавовими рівнинами, всіяними кратерами. Він дійсно схожий на Місяць. Відмінність полягає в тому, що Меркурій ще має уступи (ескарпи), які утворилися, ймовірно, або в результаті стискання кори планети у періоди проявів тектонічної активності, або під час припливних деформацій на ранньому етапі геологічної історії Меркурія, коли його періоди обертання навколо осі та навколо Сонця не ввійшли в резонанс.

Меркурій — вельми складний для нас об'єкт для спостережень через те, що він завжди поблизу Сонця. Як внутрішня планета, він не віддаляється від Сонця більш ніж на 28° і видимий лише на фоні заходу або сходу нашого світила, низько над обрієм, на короткий час. Окрім цього, в таку пору фаза планети (тобто кут між напрямками від планети до Сонця і до Землі) близька до 90°, і спостерігач бачить освітленою лише половину її диску.

Цікавою можливістю побачити Меркурій є його транзити на фоні нашої зірки. 11 листопада 2019 року любителі астрономії Тернопільщини спостерігали транзит Меркурія перед диском Сонця. Фото і відеоматеріали в альбомі:https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.458761851413706&type=3

Найближчі транзити Меркурія відбудуться:

13 листопада 2032 р. і 7 листопада 2039 р.

null

null

null

null

null

null

null

null

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі