Безкоштовних пологів не буде: МОЗ скасовує другий етап реформи

05.05.2020 15:13   Джерело: Україна молода
Опубліковано : Новини Тернопілля

Другий етап медичної реформи в Україні, найімовірніше, буде скасований. влада має намір скасувати контракти з усіма 1 645 установами, які підписала Національна служба здоров'я України.

Як інформує УМ, про це пишуть ЗМІ з посиланням на джерела в системі охорони здоров'я, 

Гроші розподілять не за принципом, який закладає реформа [залежно від кількості послуг], а за історичним принципом, тобто, кожна установа отримає стільки, скільки в 2019 році.

"Успішні медустанови, які повинні були отримати більшу кількість грошей, тому що до них звертається більша кількість пацієнтів, не отримають цих грошей. Зате ті медустанови, які через малу кількість пацієнтів і низьку якість послуг опинилися під загрозою закриття, тепер не закриються, а продовжать отримувати бюджетні кошти", – йдеться у повідомленні  LB.ua.

За словами співрозмовника, щоб грошей вистачило, планують також скасувати деякі пакети з пріоритетними послугами – ендоскопію, пологи, неонатологію. "Тобто, безкоштовних обстежень і пологів не буде", – зазначив він.

У разі ухвалення плану, приватні клініки, які підписали контракти з НСЗУ, коштів у 2020 році не отримають.

Водночас, народна депутатка від "Голосу" Олександра Устінова заявила, що МОЗ підготувало постанову, якою планує повернутися до старих методів фінансування системи охорони здоров’я в Україні.

«Завтра Кабмін вб'є медичну реформу. Уже готова постанова, якою повернуться до старих методів фінансування, і знову будуть платити за порожні ліжка в величезних лікарнях, де головні лікарі їздять не просто на джипах, а на яхтах», — написала вона в своєму Facebook, опублікувавши документ.

За словами Устінової, після прийняття постанови відбудеться колапс всієї системи.

«Стара система перемогла — вони хочуть і далі „пиляти“ бюджети, залишаючи бідніти порядних лікарів і медичний персонал, які змушені опускати очі за „подяку“ в кишеню. 60% установ уже перейшли на нову (модель фінансування — ред.), в тепер або у тих, хто чесно працював і готувався до реформи будуть забирати гроші на кухарок у інших, або дірка в бюджеті стане ще більше, а в системі відбудеться колапс», — зазначила вона.

Нардеп припустила, що кілька місяців медики можуть не отримувати зарплату, що призведе до чергового колапсу.

Вона також заявила, що планується зміна керівника Національної служби здоров’я.

«За моєю інформацією завтра на Кабміні, щоб провернути це все по-швидкому в обхід конкурсу поставлять „свою“ людину на керівника Національної служби здоров’я, яка і відкатає це все назад», — резюмувала Устінова. 

Водночас глава МОЗ Максим Степанов анонсував нову систему фінансування лікарень з 1 червня.

«МОЗ терміново готує зміни до деяких нормативних актів, якими буде передбачено, що всі установи, які надають спеціалізовану і високоспеціалізовану допомогу, отримають фінансування з держбюджету не менш ніж в 2019-му році», — сказав він на брифінгу.

Степанов додав, що дефіцит фінансування зараз є майже в тисячі лікарень країни.

Водночас міністр наголосив, що згортати медреформу не будуть.

«Наша команда працює, щоб змінити ситуацію, щоб не було масового звільнення і закриття лікарень. Це не означає, що ми збираємося згортати реформу. Навпаки, її треба реалізувати, але істотно змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені при плануванні помилки», — резюмував Степанов. 

Другий етап медичної реформи стартував 1 квітня. Він передбачає, що принцип «гроші ходять за пацієнтом» буде поширений на стаціонари.

Однак після зміни двох міністрів охорони здоров’я за один місяць і в умовах наростання пандемії коронавірусу, питання, чи вдасться владі реалізувати цей намір, залишилося відкритим.

Медичні установи зіткнулися з різким зменшенням фінансування. Через це почалися масові скорочення, зокрема планують звільнити половину працівників Київської клінічної лікарні Психіатрії.

Як повідомляла УМ, у фільмі "Рік Президента Зеленського" очільник держави заявив про недоліки медреформи, які були виявлені після консультацій із незалежними експертами. Президент України Володимир Зеленський заявив, що потрібно виправити помилки медреформи, але не згортати її.

Президент зазначив, що через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків і закрито 330 лікарень в Україні. Зеленський додав, що глобальна вимога одна: реформою повинні бути задоволені всі – і пацієнти, і медики всіх рівнів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Україна молода  

Коментарі