Володимир Шматько: «Центр Чорткова має отримати історичну справедливість»

Опубліковано:
4 Травня, 2020

«Як більмо на оці», – саме так протягом багатьох років характеризували місцеві мешканці речовий ринок у серці Чорткова. Різнокольорові, ледь не туристичні намети, різношерстий крам, по завершенні торговиці – гори сміття. Одне слово, всі загальновідомі атрибути базару…

null

Колись, за Польщі, та й за часів радянської влади на місці ринку була площа, клумби – місце зустрічі та прогулянок. А з із середини  90 – ринок. Це видавалося закономірним: людям треба і скупитися, і продати. Хоча останні теж не мед ложкою їли: товар в орендованих у мешканців центру підвалах, намети – щодня складай, у спеку – душно, а в морози – самі розумієте…

Одним із топових пунктів передвиборчої програми чинного міського голови Чорткова Володимира Шматька було перенесення речового ринку з центральної площі міста. І ось процес, врешті, підходить до завершення.

Територія нового ринку готова на 95 відсотків. Потрібно ще встановити ще відео нагляд, та трансформаторну підстанцію. У кожному кіоску на новому міському комунальному ринку буде лічильник, розетка, «автомати».

Міський голова хоче, щоб люди працювали в нормальних умовах і більше не виходили на площу. Також перенесення ринку має суто технічні моменти. Потрібно розкопати практично всю Ринкову площу та замінити мережі водопостачання та каналізації.

«Сучасний двоярусний паркінг на 86 автомобілів зведемо біля дороги – як додатковий бонус для покупців. Міська рада викупила цей шматок землі, і паркінг – доки я міський голова – працюватиме як комунальний.», – розповів Шматько.

На паркінг уже є проект, на разі триває пошук інвестиційних коштів. Також мер Чорткова планує побудувати біля ринку бізнес-хаб. То має бути триповерхова будівля, де міститиметься бізнес-школа. Також сюди мають перенести із міської  ратуші  м’ясний ринок, а під годинником – заснувати музей міста Чорткова.

«Ця будівля також має бути комунальна, – додає він. – А поки шукають гроші на будівництво, планують поруч із новим міським комунальним ринком встановити металеві столи, щоб люди могли продавати власноруч вирощені овочі, квіти тощо. Таким чином, до нового місця, будемо приваблювати клієнтів».

Створення нового комунального міського ринку має також і стратегічне значення. На центральній площі, було б добре залишити місце і для історії.

«Я мрію, що будівля міської ратуші, де нині теж ринок, стане музеєм Чорткова, а місто, до речі, у 2022 році святкуватиме 500-ліття. То ж роботи у нас надзвичайно багато, бо має відновитися історична справедливість і центр міста має бути його серцем», – вважає Володимир Шматько.

null

Щодо того, хто матиме право «переселитися» на новий ринок, голова пояснює: всі, хто чесно платив єдиний податок, податок на землю та працював на площі із самого початку, матимуть змогу отримати кіоск на новому міському комунальному ринку. Окрім того, на новому ринку планують зменшити витрати на обслуговування процесу торгівлі. Мер вважає, що новий ринок матиме інший статус – потреба у комунальному підприємстві відпаде. Кожен підприємець укладатиме персональний договір з міською радою, електромережами,  на вивезення сміття.

«Вартості оренди чи певної калькуляції ще нема, є попередній розрахунок. Ми не ставимо собі завдання заробити на оренді, на людях. Головне – адекватні та зручні робочі місця. Багато що буде залежати від оцінки орендованого майна та політичної волі сесійної зали.», – пояснив Володимир Шматько.

На шляху до систематичного та бажаного розвитку Чорткова, виникає безліч викликів – як економічних, так і стихійних. У зв’язку із пандемією COVID-19 бюджет міста не виконаний: за березень на два мільйони гривень, за квітень – на три… Та все ж міський голова Чорткова Володимир Шматько вірить у результат і послідовно докладає зусиль для реалізації задуманого.

Галина Кіт

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ринок, #тернопіль, #тернопільські новини, #чортків, #шматько
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: