Обкрадали церкви та монастирі Тернопільщині: правоохоронці виявили злочинне угрупування

Опубліковано:
4 Травня, 2020

Правоохоронці затримали угрупування, яке обкрадало церкви та монастирі України. Зокрема, жертвами злочину стали храми Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей.

До угрупування входило семеро осіб, серед яких двоє уродженців Молдови. Саме вони організували бізнес на антикваріаті. Згодом, вони взяли знавців сакрального мистецтва, фахівців з юриспруденції та людей, які допомагали у пошуках та збуті краденого.

Як повідомляють в поліції, викрадені пам’ятки мистецтва зловмисники одразу переправляли поштою до Одеси. Уже після цього фахівці реставрували ікони та продавали колекціонерам. Серед клієнтів зловмисників — бізнесмени, високопосадовці та жителі країн Європи. Збували ікони через аукціони. Вартість предметів мистецтв коливалася від ста п’ятдесяти до трьохсот тисяч гривень.

«Підозрювані впродовж 2018-2020 років викрадали цінні ікони з церков та монастирів. Вони шукали в соцмережах та довідкових виданнях інформацію про ікони, писані в 17-19 століттях, їхали в храми, де зберігалися експонати, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали замки та вікна. Після цього брали необхідні інструменти та йшли на злочин», — зазначає Василь Джиджора.

Правоохоронцям вдалося віднайти цехи, в яких реставрували та перепродували крадені пам’ятки мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих 17-19 століттями. Під час проведення одночасно 14 обшуків на території Одеси, а також Хмельницького та Києва вилучили близько семисот предметів церковної атрибутики — це ікони, старовинні книги, цінні речі. А в будинку антиквара на Хмельниччині працівники поліції виявили та вилучили крадених ікон на суму майже два мільйони доларів.

До слова, трьох учасників угруповання затримали, оголосили підозри та обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 1 млн 260 тис., 1 млн 200 та 1 млн 100 тисяч гривень. Наразі триває слідство.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ікони, #монастирі, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #церкви
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: